A következő fázisba vált a pollenszezon

Győr+ Fotó: Pixabay
2024.03.28. 08:36

Az eddig domináló allergének helyett egyre inkább a nyírfa pollenszórása válik meghatározóvá.

Idén hamar, már februárban berobbant a kora tavaszias időjárás, és ezt a természet is megérezte. Hamarabb ébredtek “téli álmukból” a növények, mint általában szoktak. Ennek köszönhetően a pollenszezon is a megszokotthoz képest korábban indult.

Az elmúlt időszakban elsősorban a kora tavaszi fák, az éger, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a mogyoró pollenszemei voltak jelen a levegőben. Az ünnepi hétvégére várhatóan lecsökken ezeknek az allergéneknek a mennyisége, viszont jelentősen megemelkedik a nyír pollenkoncentrációja.

Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) emiatt azt javasolja, hogy akik allergiásak a nyírfa pollenjére, azok a magas pollenterhelés idején kerüljék a nyírfával beültetett parkokat, utcaszakaszokat. Ha ilyen fa található a szobaablakuk közelében, akkor lehetőség szerint olyan ablakon keresztül szellőztessenek, ami másfelé nyílik. Ajánlott gyakran letörölni nedves ronggyal a bútorokat, valamint a padló felületére lerakódott port.

Ugyanakkor közeledik a húsvéti hosszú hétvége, ilyenkor a barka a húsvéti dekoráció egyik legjellegzetesebb kelléke. Ne tegyük vízbe a fűzfák ezüstös-szürke, finoman molyhos, virágrügyekkel borított ágait, mert kinyílik. Ilyenkor apró, sárga színű porzók jelennek meg a rügy felszínén, és a barka ekkor kezdi el szórni az erősen allergén virágporát.

Az NNGYK hasznos és fontos tanácsa az allergiásoknak még az is, hogy ne tartsanak virágzó barkát a lakásban, legfőképp ne az ágyuk közelében.

Forrás: Időkép

Kapcsolódó témák: #allergia | #barka | #nyírfa | #pollen | #tavasz |