A csillaghullás körüli érdekességek

Fotó: Freepik
Tóth Vivien
2021.08.06. 20:44

Látványos csillaghullás várható jövő héten, érdemes lesz sűrűbben az égre tekinteni. Méltó elnevezése a “legromantikusabb augusztusi programnak”, hiszen nincs is szebb, mint egy pokrócon heverve a szerelmünkkel nézni az eseményt. De vajon hogyan teljesíti a kívánságunkat, és milyen hiedelmek ötvözik ezt az égi jelenést?

Augusztus 11-13. között akár több száz meteorhullást láthatunk, ha az időjárási körülmények engedik. Érdemesebb városon kívül figyelni az eseményt, ahol a fényszennyezés minimális.

Fotó: Pixabay

A csillaghullás történelme

Érdekesség, hogy már az ókori görögök is tudták, hogy nem a csillagok hullnak le az égből. Az első megfigyelések az eseményről már Kr. u. 36-ban a kínai csillagászoktól származnak. Az újkorban Adolphe Quetelet írta le először, hogy az augusztusi meteorok a Perseus csillagkép irányából sugároznak szét. Az 1700-as években Khonkoly Thege Miklós magyar csillagász színképvizsgálatokkal igazolta a meteorrajok összefüggését az üstökösökkel.

Ma már bizonyított, hogy meteorokat (népies nevén csillaghullást) akkor látunk, amikor hatalmas sebességgel lépnek a föld légkörébe, ahol felizzanak és rövid idő alatt megsemmisülnek. Ennek a jelenségnek a porszemcséjét látjuk hullócsillagnak. Sok más meteorraj keletkezik egy év alatt, azonban az augusztusi a leglátványosabb a kedvező időjárási körülmények miatt. Ezért is nevezik az augusztust a csillaghullás hónapjának.

Fotó: Pixabay

Hiedelmek, mítoszok a csillaghullás körül

A legismertebb babona természetesen az, hogy ha egy-egy hullócsillagot látunk és kívánunk az valóra válik. Íratlan szabálya, hogy nem szabad elárulni és akkor még az évben valóra válik.

A mitológia szerint a csillaghullás eredete Zeusz és fia Perszeusz kapcsolatából áll. A hiedelem szerint Zeusz és Danaé, argoszi királylány aranyló eső nászából született meg Perszeusz félisten, akinek a hőstettei révén megérdemelte, hogy apja felhelyezze az égboltra. Az ókori görög-római mondák szerint földi termékenységet hoznak a hullócsillagok. A keresztény vallásban is ez az égi esemény “jelentette be” Jézus Krisztus születését.

Fotó: Pixabay

Egy másik ismeretlen eredetű babona szerint, minden hullócsillag képe egy elhalálozott lélek távozását jelenti. Amikor megpillantjuk az égen, akkor épp a tisztító tűzből szabadul ki. A skandináv mitológia szerint a hullócsillagok eredete néhány lázadó csillag. Hiedelmük alapján az istenek minden csillagnak kijelölték a helyét, ám néhány rakoncátlan csillag üstökösként kóborol tovább az égen. Erdélyben komorabb esemény ötvözi a hullócsillagnézést.

Hiedelmük szerint, ha valaki megpillant egyet az égen, akkor egy rokona hamarosan meghal. Egy pajzánabb népi hiedelem a csillagokat az ártatlansággal kapcsolja össze. Eszerint, amikor egy csillag lehull az égből egy lány épp elvesztette a szüzességét.

Kapcsolódó témák: #csillagászat | #hiedelem | #meteor |