Új készülék segít a bajban

Szerző: J. Kovács Andrea Illusztráció: depositphotos.com
2023.04.16. 17:04

Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény egyik fontos szolgáltatása a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. Célja az önálló életvitel meghosszabbítása, a koruk vagy betegségük miatt bizonytalanságban élők biztonságérzetének növelése, valamint a krízishelyzetek megoldása. Ezért is jelentős lépés, hogy az eddig használt régi készülékeket néhány hónapja kicserélték.

Az új készülék könnyű, olyan, mint egy nagyobb medál, nyakba akasztva kényelmesen hordható. Azok az egyedül élő idős emberek is tudják használni, akik bizonytalanul kezelik a műszaki eszközöket. Vízálló, vagyis fürdéskor, zuhanyozáskor is viselhető. Elesésjelző funkcióval rendelkezik, ebben az esetben automatikus jelzést küld a diszpécsernek.

Kezelése rendkívül egyszerű. Vészhelyzetben mindössze egy gombot kell megnyomni. Ilyenkor a készülék érzékeli a segélyhívást és néhány másodperc múlva bejelentkezik a diszpécserközpont. Kikérdezi a hívót arról, hogy mi történt, és megteszi a szükséges intézkedéseket. Ha kell, mentőt hív, más esetben értesíti a szociális intézményt, ahonnét a szakképzett gondozó azonnal elindul a helyszínre. Ez a típusú segítségnyújtás a lakásban, illetve a lakókörnyezetben, udvaron, kertben vehető igénybe. Viselője magával viheti bárhová, krízishelyzetben ott is jelez, de oda már nem a gondozó vonul ki, hanem szükség esetén a diszpécser küld szakembert.

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a városunkban, valamint kilenc környékbeli településen (Abda, Kunsziget, Dunaszentpál, Győrzámoly, Győrújfalu, Gönyű, Bőny, Pér, Győrújbarát) élő, 65 év feletti lakosok igényelhetik, illetve azok a 65 év alattiak, akik fogyatékossági támogatásban részesülnek vagy pszichés betegségben szenvednek. Az igényléssel kapcsolatos részletek az intézmény honlapján (www.eeszi.hu) megtalálhatók.

Illusztráció: depositphotos.com