Hirdetés

Megtelik a stelázsi

Fotó: J. Kovács Andrea
J. Kovács Andrea
2021.08.19. 13:22

Üvegekbe zárom a nyarat. Legalábbis megpróbálom minden évben, májustól szeptemberig. Ahogy nagyanyámtól láttam.

Hirdetés

A bódító illatú bodzavirággal kezdem. Citromkarikákkal és cukorral pár nap alatt szörppé érik a halványsárga nedű, ami frissen limonádéként itatja magát, ráadásul többféle gyógyhatással bír, és hideg téli napokon bizony jólesik a koranyári ízvilág.

A június az eperről és a ribizliről szól. A szamóca dzsemként, utóbbi zseléként kerül a kamrába, de telitalálat a párosításuk is, hát még ha cseresznyével és málnával is megbolondítjuk.

Hirdetés

Szent Iván havának vége felé már puha és megfelelő nagyságú a zöld dió. Pálinka, kávé, fűszerek és cukor elegye pörög-forog a tűvel átbökött szemekkel, amikor táncra kéri őket a fakanál. A többit elintézi a napsugár, és leszűrve már csak érnie kell. Igazi vendégcsalogató, csak győzzük után tölteni a stampedliket!

A július a meggyé, egészen addig, amíg ki nem szorítja őt a konyhából a sárgabarack. Előbbi nyersen eltéve a legfinomabb, hónapokkal később is ropogós marad. Kajsziból a citrommal főzött változat a gyerekek kedvence. Idén az áfonya is bekéredzkedett. Apró fekete bogyókban érkezett a „medvelátta” erdei gyümölcs, egyenesen a messzi Hargitáról, hogy átlényegüljön szörppé, lekvárrá és izgalmas varázsitallá.

Augusztusban már az uborka igényel kellő figyelmet, majd helyet kér a polcon a som is. Utóbbi átpasszírozása megdolgoztatja az ember lányát, de megéri a fáradtságot, hiszen édeskés-savanyú, kissé fanyar zamata semmihez sem hasonlítható. A soron következő besztercei szilva egészben hagyva, ecetesen eltéve látványra is tetszetős, gyorsan elkészül, s az ínyenceket biztosan leveszi a lábáról.

A szeptember pedig nem is telhet mással, mint lecsófőzéssel. Amelyik paprika nem akar a paradicsommal és a hagymával közösködni, hamarosan savanyúságként találja magát.

A befőzési szezont a vitaminbombaként ható hecsedli zárja, elfoglalva az utolsó szabad helyeket is a kamrában.

Drága nagyikám ha látná, biztosan elégedetten sóhajtana: megtelt a stelázsi.

likeold
a fb oldalunkat