Jégkorong

Világszínvonalú női jégkorong edzőtábor lesz Győrben

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2021.07.17. 14:27

A College Hockey Showcases idén először Magyarországon, Győrben rendezi Nemzetközi női jégkorong edzőtáborát.

Vasárnaptól két héten át, a győri Nemak Jégcsarnokban tartja a College Hockey Showcases nemzetközi edzőtáborát, amely komoly játékosokat vonz a világ minden tájáról. A világjárvány előtti időszakban a College Hockey Showcases Svédországban megrendezett edzőtáborban 25 ország jégkorongos lányai vettek részt, köztük japán és ausztrál játékosok. Idén a még érvényben lévő nemzetközi utazási korlátozások ellenére is 19 országból, közel 150 játékos (köztük 2 Argentín) vesz részt az első magyarországi CHS fejlesztő táborban.

Ez a legnagyobb kihívást jelentő projekt, amelyet valaha is megvalósítottunk” – mondja Harry Rosenholtz ügyvezető igazgató. „Ennek ellenére nem vagyunk idegesek, várakozással tekintünk az idei táborra, nagyszerű érzés Győr gyönyörű városában lenni, ahol kiváló szervező partnereink vannak az új Nemak Jégcsarnokban. Ez egy világszínvonalú létesítmény, és hisszük, hogy lányaink profitálni fognak az itt tapasztalt szakmai légkörből.

Az elmúlt két táborból a CHS-nél több mint 90 játékos kapott ajánlatot különböző főiskoláktól, köztük több magyar játékos is. Az idei tábor egyik közreműködője, a győri Odnoga Lotti, aki a magyar felnőtt női válogatott meghatározó játékosa, aki jelenleg a Darmouth College játékosa.

Célunk, hogy jobbá tegyük a játékosokat” – mondta Rosenholtz. „Ez a küldetésünk. Mindig is nagyszerű tábornak tekintettük táborunkat a motivált női játékosok edzésére és fejlesztésére, és ez az év sincs másként. A célunk az, hogy amikor két kemény, fárasztó hét után elmennek innen, a lányok, jobb játékosok legyenek és jobban értsék a játékot, mint amikor megérkeztek. Amikor visszatérnek a klubjaikhoz, észrevehető legyen a fejlődésük. További előnye, hogy a lányok elkötelezett játékosokkal tudnak kapcsolatba lépni a világ minden tájáról, és nagyszerű barátságokat kötnek, amelyek örökké tartanak.

A Yale Egyetemen edzőként dolgozó Rosenholtz szerint az NCAA-ban egyre nagyobb az igény a nemzetközi játékosokra. „Az edzők olyan játékosokat keresnek, akik adnak valami pluszt a csapatkultúrájukhoz, és az európai játékosok nagyszerű tulajdonsága, hogy valamennyien arra törekednek, hogy a diploma megszerzése után hosszú évekig a válogatottjukban játszanak. Az Egyesült Államokban és Kanadában olyan nehéz játszani a nemzeti csapatokban, hogy ezért sok játékos abbahagyja a hokit az egyetem után. Tehát az edzőket vonzzák azok a játékosok, akik szeretik a sportot, és hajlandók hosszú távon elköteleződni a fejlődés érdekében, és ezt megtalálják az európai játékosokban. Az európai játék szintje is drámai módon javult az elmúlt években, és ez trend várhatóan folytatódni fog.

„Óriási szakmai és szervezési kihívás nekünk egy ilyen rangos nemzetközi jégkorong edzőtábor, ami a maga nemében az első Magyarországon. Örülünk neki, hogy ennek Győr lehet a házigazdája, nagy megtiszteltetés és elismerés, hogy minket választottak helyszínül. Sportszakmai szempontból nagyon fontos, hogy a hazai játékosok számára ezzel elérhető közelségbe kerül az észak-amerikai hoki, hogy minél több hazai tehetség megmutassa magát az idelátogató neves szakembereknek, edzőknek, játékosmegfigyelőknek. Arra törekszünk, hogy a jövőben is helyet adjunk a CHS európai edzőtáborainak, ezzel is fejlesztve a magyar sport színvonalát, nemzetközi megítélését, nem utolsósorban pedig Győr városát” – nyilatkozta Nagy Ákos klubmenedzser.

Kapcsolódó témák: #jégkorong |