Világszínvonalú eredmények immár az ETO kötelékében

Fodor László Fotó: Marcali Gábor
2024.03.24. 19:50

Több világbajnoki cím, sőt számos világcsúcs fémjelzi a győri Molnár Team erőemelő egyesületben folyó elkötelezett munkát. A sportág egyik hazai fellegváraként számon tartott klub ma már az újjáalakult Rába ETO SE szakosztályaként működik, élén a tizenegyszeres világcsúcstartó Molnár Csabával.

Az erőemelés talán nincs annyira reflektorfényben, mint más sportágak, eredményeit illetően viszont megkérdőjelezhetetlen a szakág helye az ETO-ban.
– Az ETO palettája feltétlenül színesedett azzal, hogy az erőemelés bekerült a szakosztályok közé. A népszerűbb labdajátékok vagy más küzdősportok mellett jól megfér az erőemelés, hiszen talán nincs olyan fiatal, aki ne járt volna le edzőterembe, hogy kicsit formába hozza magát. A mi munkánk itt kezdődik. Figyeljük az utánpótlást, ha meglátjuk azt, hogy valaki nagy kedvvel, pláne tehetséggel végzi az edzéseket, akkor próbáljuk egy komolyabb, profibb munkába bevonni, később aztán a versenyzés felé terelni.

Mivel lehet vonzóvá tenni ezt az erősen fizikális sportágat?
– Noha az erőemelés nem olimpiai sportág, a sikerek révén mégis egyre növekvő népszerűségnek örvend szakágunk. Jelenleg 28 versenyzőnk van, köztük többen világ- és Európa-bajnokok, világkupa-győztesek. Többen a tanulás és a munka mellett járnak le edzésre, de természetesen ez több mint hobbi. Aki elkötelezi magát a versenyzés mellett, annak több tonna súlyt kell megmozgatnia egy-egy gyakorlás során. Eljutottunk arra a szintre, hogy az elvégzett munka eredményét meg is tudják mutatni versenyzőink. Évente négy-öt hazai és mintegy tíz külföldi bajnokságon indulunk. A szakágon belül mi elsősorban a fekvenyomásra és a felhúzásra helyezzük a hangsúlyt, ezekben a számokban értek el kiugró sikereket versenyzőink. Feleségemmel, Molnár Erikával – aki szintén nagyszerű eredményekkel büszkélkedhet nemzetközi szinten – minden tudásunkat átadjuk a sportolóknak, az eredmények pedig önmagukért beszélnek.

A Molnár Team beolvadt az ETO-ba, milyen hozadéka lehet a csatlakozásnak?
– Elsősorban a versenyzőink támogatásában tudtunk előrelépni. Korábban egy fiatal versenyzőnek iskola mellett még munkát kellett vállalnia, hogy a felkészüléssel, utazásokkal járó anyagi terheket biztosítani tudja. Szerencsére ezeket a nehézségeket az ETO-nak köszönhetően ma már tudjuk kezelni, de mindent elkövetünk azért, hogy a tizenéves korosztálytól egészen hatvanéves korig tudjuk versenyeztetni tagjainkat.

Kapcsolódó témák: #erőemelés | #rába eto se |