Világbajnok a magyar vízilabda-válogatott!

MTI Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
2023.07.29. 12:19

A magyar férfi vízilabda-válogatott aranyérmet nyert a fukuokai világbajnokságon, amelynek szombati döntőjében ötméteresek után nyert a görög csapat ellen.

A rendes játékidőben nem született döntés, drámai csatában ötméteresek döntöttek a mieink javára!

 A finálé hőse Vogel Soma lett, aki az ötméteres párbajban négyszer hárított. Varga Zsolt szövetségi kapitány irányításával az együttes a tavalyi Európa-bajnoki ezüst után most vb-címet nyert.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyarok 1973, 2003 és 2013 után történetük negyedik világbajnoki aranyérmüket szerezték. A válogatott a görögökhöz hasonlóan már a döntőbe jutással megszerezte a kvótát a jövő évi párizsi olimpiára.

 “Nagyon kiélezett meccs volt. Jól kezdtünk, határozottan és nagy lendülettel. A görögök azonban nagyon erősek, nem véletlenül játszottak olimpiai döntőt is. Azt gondolom, végül négy negyed után teljesen igazságos volt a döntetlen, ennek így kellett eldőlnie!– értékelte az ötméteresek után megnyert vb-döntőt Varga Zsolt, majd rátért a teljes tornára:

Messziről indultunk, rengeteget dolgoztunk, nemcsak a vízben, hanem a szárazföldön is. Büszke vagyok a játékosokra, mert hatalmas lelki fejlődésen mentek keresztül, hétről hétre, meccsről meccsre jobban működtek az egymás közötti viszonyok és a játék is” – mondta a szakember, aki szerint a védekezésben még van hova fejlődni. Hozzátette, ahogy a játékosok hozzáálltak ehhez a tornához, úgy lehet csak nagy világversenyt nyerni.

Karrierje során már sokadszor vált hőssé ötméteres párbajban Vogel Soma, a magyar férfi vízilabda-válogatott kapusa, aki négy büntetőt hárított a görögök ellen megnyert szombati világbajnoki döntőben Fukuokában, és most egy gyerekkori álma válik valóra.

A büntetőpárbaj előtt átvettük a dolgokat, hogy ki hogyan szokott lőni, de ehhez jött még egy kis megérzés is, talán fele-fele arányban. Fáradtan nagyon nehéz szituációkban a lövők gyakran a jól bevált módszerrel próbálkoznak, általában az dönt, aki jobban ott tud lenni fejben” – nyilatkozta Vogel.

A Ferencváros kapusa “megjárta előtte egy pillanatra a poklot is”, hiszen a negyedik negyedben egy elképesztően szerencsétlen gólt kapott, védése után szinte magának tolta be a labdát a képzeletbeli gólvonal mögé.

Nem is tudom, mi történt ott, mintha kicsit a vb-döntő súlya ott lett volna a vállamon. Általában nem szoktam, de most izgultam, így egy-egy mozgás nem úgy ment, mint máskor, de nagyon örülök, hogy mentálisan benne tudtam maradni a meccsben” – mondta az MTI-nek a 26 éves hálóőr, aki a mérkőzés legjobbjának járó különdíjat is elnyerte.

Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke szerint megérdemelten nyert világbajnoki címet a férfiválogatott Fukuokában, ugyanis “ebben a két hétben a legjobb volt”, azonban továbbra is keményen kell majd dolgoznia a sikerekért.

Láthattuk, hogy minden negyeddöntő egyetlen gólon, vagy még annyi sem múlt, hiszen volt egy ötméteres párbaj is, ráadásul az Európa-bajnok horvátok csak a kilencedikek lettek. Most ebben a két hétben mi voltunk a legjobbak, és most azért kell dolgoznunk, hogy még biztosabban ott legyünk az élmezőnyben” – mondta a magyar újságíróknak a játékosként kétszeres olimpiai bajnok Madaras, aki szombat estig a férfiak között egyedüli kétszeres világbajnok magyar játékos volt, ám most csatlakozott hozzá a 2013-ban is győztes Varga Dénes és Vámos Márton.

Kapcsolódó témák: #világbajnokság | #vízilabda |