Az EYOF-on választott hivatást

Világ- és Európa-bajnokságok önkéntese a győri lány

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2021.04.25. 09:26

Csonka Lili hobbija az önkénteskedés, élete a sport. A húszéves győri lány napi szinten úszik, fut, kerékpározik, hét nyelven beszél és sportmenedzsernek tanul a dániai UCN egyetemen.

Sport iránti rajongásodat valószínűleg testnevelő tanár szüleidtől örökölted, akik kiskorodtól a mozgáshoz szoktattak. Úszol, futsz és kerékpározol, mégsem űzöd egyik sportágat sem versenyszerűen. Miért?

A sport az életem, az úszás, a futás és a kerékpározás mellett imádok táncolni, konditeremben edzeni. Ennek ellenére sosem gondoltam arra, hogy versenyzőként vegyek részt a sportban.


Mikor kezdtél önkénteskedni?

A 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon voltam először önkéntes, ahol életem legszebb hetét töltöttem el, rengeteg tapasztalattal és szép élményekkel gazdagodtam, máig tartó barátságokat kötöttem. Kedvenc sportágam az úszás területén volt szerencsém dolgozni, ahol főként a call room-ban segédkeztem. Az EYOF volt az az esemény, ahol eldöntöttem, hogy a sport világában szeretnék dolgozni.


Az elmúlt években milyen sporteseményeken vettél részt önkéntesként és mi volt a feladatod?

Négy éve szinte az összes nagyobb hazai és győri sporteseményen részt vettem – úszás, atlétika, kajak-kenu, vízilabda, judo, torna, labdarúgás –, többek között 2018-ban a junior kajak-kenu Eb-n, 2019-ben pedig U20-as atlétika Eb-n is önkénteskedtem. Feladatom a szervezőkkel vagy a versenyzőkkel való kommunikáció volt, s így használhattam a nyelvtudásomat, ugyanis folyékonyan beszélek angolul, németül, olaszul, spanyolul, franciául, alapszinten portugálul és dánul, s jelenleg az oroszt tanulom. Atlétikából pedig bíró is vagyok.


Találkoztál számodra meghatározó sportolókkal?

Az úszók közül beszéltem többek között Milák Kristóffal, Rasovszky Kristóffal, Federica Pellegrinivel, Chad le Clossal, de más híres sportolókkal is találkoztam. Számomra ezek az élmények meghatározó szerepet töltenek be az életemben.


Mi motivál abban, hogy önkéntesnek jelentkezz?

Egyrészt szeretek segíteni, új embereket megismerni, s a sport közelében lenni. A sportesemények során mindig egy összetartó közösség alakul ki, ahová jó tartozni. Másrészt pedig úgy gondolom, hogy az önkéntesség sokat tesz hozzá a személyiségem fejlődéséhez, s lehetőséget kapok arra, hogy még többet tanuljak a jövőbeli munkámról, s használjam a nyelvtudásom.


Az önkéntesség azt jelenteni, hogy fizetés nélkül dolgozol.

Pénzbeli juttatást nem kapok, ellenben olyan élményekben lehet részem,
melyeket nem lehet pénzzel kompenzálni. A szervezők biztosítanak számunkra ruhát és kisebb ajándéktárgyakat, melyek a szobámat díszítik, s ha rájuk nézek, visszahozzák a sok szép emléket.


Hol, milyen versenyeken veszel részt a közeljövőben?

Tavaly csalódott voltam, mert szinte az összes esemény elmaradt. Azonban idén május-júniusban már ott leszek a kajak-kenu világkupán, a Vizes Európa-bajnokságon, az U21-es labdarúgó-Eb s a labdarúgó Európa-bajnokság ceremóniacsapatában. A Sport-Önként Egyesülettel pedig a 2022-es férfi kézilabda Eb-n dolgozom majd.


Külföldön tanulsz sportmenedzsernek, a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnél, Győrben töltötted a szakmai gyakorlatodat. Milyen tapasztalatokat szereztél?

Úgy érzem, a három hónap alatt sikerült szakmailag elsajátítanom a fontos
ismereteket. Rendkívül megszerettem a kajak-kenu sportot, a közösséget, s
remélem, lesz még lehetőségem a szövetséggel dolgozni.


Miután lediplomáztál, hol és hogyan képzeled el a jövődet?

Célom, hogy az olimpia vagy más rangos világesemény főszervezője lehessek. Emellett nagyon szívesen dolgoznék egy nemzetközi szövetségnél is, de érdekel a sportriporteri szakma is.

Kapcsolódó témák: #Helyi sport | #önkéntes | #sport |