„Verebes József jobb edző volt, mint Udo Lattek”

Pécskai István
2022.06.19. 08:30

Immáron négy évtized eltelt azóta, hogy a Rába ETO futballcsapatának játékosai Győr hőseivé váltak. A gárda látványos és közönségszórakoztató játékkal, a „Mágus” becenevet kiérdemlő Verebes József irányításával bajnoki címet nyert az élvonal 1981–82-es idényében. A jubileum kapcsán lapunk cikksorozatot készít, amelyben a legendás együttes tagjai, a hozzájuk közel álló személyek és a szurkolók elevenítik fel emlékeiket.

A 79 esztendős Ferstl Vilmos fiatal kora óta a klub törzsszurkolója. A győri MÁV-DAC-nál nevelkedett, de az ETO ugyanannyira közel áll a szívéhez, mint a nádorvárosi klub. Ferstl komoly futballkarrier előtt állt, még a legendás Tichy Lajos, a „nemzet bombázója” is azt mondta róla, hogy óriási tehetség. 19 évesen azonban súlyos sérülést szenvedett, ami végül sajnos derékba törte a karrierjét.

„Miután megsérültem, egy győri fodrászüzletben találkoztam Lang Jánossal, az ETO akkori elnökével. Mondta, hogy próbálkozzam meg a játékkal a klubnál, de sajnos olyan mértékben sérült a lábam, hogy a pályára már nem volt visszaút számomra” – mesélte Ferstl Vilmos, aki évtizedekig ápolt közeli barátságot Verebes Józseffel.

A „Mágus” akkor is egyeztetett vele, mielőtt elvállalta az ETO irányítását 1981-ben.

„Felhívott, arra volt kíváncsi, mennyire ismerem a győri viszonyokat. Tudtam, hogy a Rába-partjára készül. Mondtam neki, érdemes elvállalnia a feladatot, de úgy kell hozzáállnia, hogy bajnokcsapatot épít Győrben. Biztos voltam benne, hogy sikeres lesz a klubnál. Úgy vélem, Verebes József jobb edző volt, mint a Bayern Münchent a hetvenes és a nyolcvanas években irányító Udo Lattek” – magyarázta Ferstl Vilmos.

Hozzátette, évtizedeken át szoros üzleti kapcsolat kötötte a klubhoz.

„Én üzemeltettem a Rába ETO csapatát kiszolgáló mosodát. Mi mostuk a játékosok szerelését a kilencvenes évek kezdetéig. Egészen különleges volt közvetlen közelről átélni a sikereket. Jó szívvel gondolok a klub nyolcvanas évekbeli aranycsapatára, az öt év alatt megszerzett két bajnoki aranyéremre, a két ezüstre és az egy bronzra. Minden meccsen kint voltam, büszke vagyok rá, hogy az ETO-család tagjává válhattam” – tette hozzá Ferstl Vilmos.

Az egyik legnagyobb élménye a belga Standard Liége elleni Bajnokcsapatok Európa-kupája párharc volt. Az első mérkőzésen elszenvedett 5–0-ás vereség után a visszavágón a győri csapat csaknem ledolgozta hátrányát.

„Három–nullra nyertünk, de ha nincsenek a bennünket sújtó, komoly játékvezetői hibák, akkor sikerülhetett volna ledolgozni a hátrányt. A világ egyik legjobb csapatával játszottunk, nagyon büszke voltam az ETO-ra. Szenzációs egyéniségek futballoztak a csapatban, megtiszteltetés, hogy egytől egyik a barátomnak tekinthettem, tekinthetem őket” – jegyezte meg Ferstl Vilmos.

Kapcsolódó témák: #ETO FC | #ETO40 | #labdarúgás |