Velük van az erő

Fotó: Ács Tamás
Pécskai István
2022.09.10. 12:42

Országos válogató erőemelő versenyt tartott Győrben a Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a városi Staféta Diáksport Egyesület.

Az esemény célja az volt, hogy versenyzési lehetőséget biztosítson az értelmi fogyatékossággal élő sportolóknak, valamint, hogy a szervezők népszerűsítsék a Speciális Olimpia mozgalmat, illetve az erőemelő sportágat. Nem mellékesen: a viadalon a legügyesebben teljesítők kvalifikálhatták magukat a 2023-as, Berlinben rendezendő Speciális Olimpia Nyári Világjátékokra.

,,Húsz versenyzőnk vesz részt a megméretésen, s két súlycsoportban válogatunk a játékokra. A győriek mellett az ország számos pontjáról érkeztek tehetséges erőemelők. Jöttek Putnokról, Soltról, Diósjenőből és Békéscsabáról is. A versenyzők szívvel-lélekkel űzik a sportágat, kitartásukkal, küzdeni akarásukkal példát mutatnak mindenkinek – mondta Szünstein Mónika, a több mint három évtizede működő Magyar Speciális Olimpia Szövetség erőemelés-szakágvezetője, a győri Staféta Diáksport Egyesület elnöke.

A versenyen egyébként két sportági legenda segédkezett bíróként. Molnár Csaba 7-szeres Eb- és ugyanennyiszers vb-győztesnek mondhatja magát fekvenyomásban. Baross László pedig fekvenyomásban és erőemelésben is többszörös világ- és Európa-bajnok.

,,Ahogy megkaptam a felkérést a feladatra, azonnal igent mondtam. Gőzerővel készülünk a közelgő világbajnokságra, van egy 9-10 fős csapatunk. Ennek ellenére, amint megtudtam, hogy lesz ez a verseny, s számítanak rám, áttettük a közös edzésünket egy másik napra. Nagyon nemes feladatban lehet részem Baross László barátommal, szívesen jöttünk. Nagyon tetszik a versenyzők lelkesedése, természetesen a tanácsainkkal és meglátásainkkal igyekszünk nekik segíteni” – jelentette ki Molnár Csaba.

Galéria: Ács Tamás