Varga Botond Győrből jutna el az NFL-be

Pécskai István Fotó: Győr Sharks/Facebook
2023.03.22. 17:45

Hatalmas elismerésben részesült Varga Botond, a Győr Sharks U15-ös amerikaifoci csapatának játékosa. A fiatal sportoló az Egyesült Államokban kapott ösztöndíjat: a Massachusetts állambeli Tabor Academyn folytatja karrierjét. Magyarországon ilyen lehetőséget még egy fiatal sem kapott, ráadásul Botond kegyeiért három amerikai középiskola is versenyzett.

,,A játékosmegfigyelők Ausztriában szúrták ki Botit, aki egy amerikaifoci-táborban vett részt a szomszédos országban. Kiváló adottságai vannak, több mint két méter magas, a súlya pedig 110 kilogramm. Az ereje a legnagyobb erőssége, emellett persze a pályán nyújtott teljesítményével is kiérdemelte az amerikai lehetőséget. Elképesztően szorgalmas, a hozzáállásáról mindent elmond, hogy hetente háromszor járt Tétről Győrbe edzésre. Mindemellett kitűnő tanuló is. Biztos vagyok benne, hogy az Egyesült Államokban is meg fogja állni a helyét, ahol a technikáját és a játéktudását fejlesztik majd” – nyilatkozta a Győr+ Médiának Baldauf Attila, a Győr Sharks alelnöke és edzője, aki több éven keresztül volt Varga Botond trénere.

Fotó: Győr Sharks/Facebook

Nagy kérdés, hogy a fiatal játékosnak lehet-e esélye bekerülni a világ első számú ligájába, az amerikai NFL-be.

,,Botond 2027-ben kezdheti meg az egyetemi tanulmányait. Az Egyesült Államokban csillagokkal értékelik a középiskolásokat. Három csillaggal már lehet ösztöndíjat szerezni, s ezáltal bekerülni az egyetemre. Azonban az egyetemisták mindössze 0,2 százalékából lesz NFL-játékos, tehát elképesztően nehéz bekerülni a ligába. Ugyanakkor nagyon optimista vagyok, Boti mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy beteljesítse az álmát” – tette hozzá Baldauf Attila.

Az elmúlt hétvégén rendezték az első Egyetemi Amerikai Futballbajnokságot, amelynek a Széchenyi István Egyetem focipályája adott otthont. Öt csapat vett részt az eseményen, Győr mellett Pécsről, Szegedről, Debrecenből és Budapestről érkeztek az együttesek. A sportág egyébként nagyon népszerű idehaza, az NFL-nek komoly rajongóbázisa van.

,,Volt olyan mérkőzésünk korábban a DAC-pályán, amelyen 2500 néző volt. A régi Elektromos-pályán 1700-an gyűltek össze. Az MTK stadionjában rendezett magyar bajnoki döntőre telt ház előtt került sor. Ezek azt mutatják, hogy az embereket Magyarországon is érdekli az amerikai futball. Természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy népszerűsítsük a sportágat. A múlt heti egyetemi bajnokságon igyekeztünk olyan körítést biztosítani, ami egy kicsit közelebb hozza Amerikát. Voltak pomponlányok, rezesbandák, amerikai autók, sörös játékok és tombola is” – mesélte Baldauf Attila.

Kapcsolódó témák: #amerikaifoci | #amerikaifutball | #NFL |