Új oldaláról mutatkozik be a kapitány

Fotó: O. Jakócs Péter
Nagy Roland
2020.05.30. 14:52

Gyerekként az ETO-legenda ablaka alatt kiabálta, hogy „Hajszán Gyula a világ ura!”, miközben arra vágyott, hogy szeretett csapatában pályára lépjen. Ez az álom valóra vált, az ETO csapatkapitánya, majd válogatott játékos lett Stark Péter, akinek távozása Győrből viharosra sikerült. Időközben visszatért a zöld-fehérekhez, edzőként dolgozik, néhány hete pedig videós beszélgetős sorozatban is láthatjuk az egyesület internetes oldalán.

„Azt mondod, hobósodtam? Ritkán találkozunk, kicsit megnőtt a hajam, de így érzem jól magam. Levágatom, amint teljesül az egyik régi tervem, készülget valami, nagy fába vágtam azt a bizonyos fejszét, kicsit elkanyarodtam vele a futballtól. Az év vége felé kiderül, addig titok marad” – mondja nevetve a szakállas, hosszú hajú Stark Péter, aki élete negyvenkét évének nagy részét az ETO közelében töltötte. Az ideiglenes, de játékosként végleges búcsút megszenvedte. Okolták, vádolták, elküldték a 2009-es, Honvéd ellen elvesztett kupadöntő után.

„Az idő jó orvosság, begyógyultak a sebek, de ha akkor nincsenek a gyerekeim, lehet, hogy börtönben ülök, mert az igazságérzet annyira dolgozott bennem, hogy könnyen tettlegességbe fordulhatott volna a düh. Mivel beleláttam a magyar futball akkori poklába, a mélyére, ez az eset csak egy csepp volt a tengerben” – emlékszik vissza „Starek” a kényszerű távozásra, és az akkori futballvalóságra.

Amikor arra terelem a szót, hogy nehéz lehetett az ETO szerelmeseként visszahallani a pletykát, hogy „Starkék eladták a kupadöntőt”, meglepően higgadtan válaszol. „Én még lent a réten tét nélküli foci közben sem bírtam veszíteni, nemhogy akkor, amikor az egyetlen trófeámat nyerhettem volna. Igazából, ha valaki mögé néz az életemnek, rájön, hogy szánalmas ez a felvetés. Ez a klub az életem, itt nőttem fel. Olyan emberek vádaskodtak, akiknek az ETO csak három betű, ők már nincsenek itt, máshol lopnak, csalnak, hazudnak. Nehéz volt elmenni innen, szakember segítsége is kellett, hogy feldolgozzam. Most jó helyen vagyok, szeretek itt dolgozni fiatalokkal. A következő idénytől Igor Nicsenkóval ketten az U14-es csapatot irányítjuk. Korrekt a kapcsolatom a vezetőkkel.”

Az egykori kapitánynak a magánélete sem mindig a teljes boldogságról szólt, hiszen feleségétől elvált, ikerfiaival azonban különleges szövetséget alkotnak, két éve pedig újra párkapcsolatban él. „Érdekes karakterek a fiúk, Xavér bohém gyerek, ő csak futballozni akar, Szebasztián magának való, komolyabb gondolkodású, szeret tanulni. Meglátjuk, mi lesz belőlük, keményen fogom őket, szabályok vannak, mindent megkapnak, de van egy határ, ha azt átlépik, kemény vagyok. Egy a lényeg, emberek legyenek. Újra boldog párkapcsolatban élek, és szeptemberben érkezik a fiúk kishúga, bővül a család.”

Stark Pétert új oldaláról is megismerhetjük, hiszen a klub honlapján videósorozatot indított, amelyben számára fontos dolgokról beszél, értékes embereket lát vendégül.

„A celebek világát éljük, ez az egyik oka, hogy tíz éve nem nézek tévét, ilyet nem is találna nálam egy betörő, mert nincs készülékem. Nem a ma divatos vonalat képviselem ebben a videóblogban, ellenben beszélek irodalomról, zenéről, művészetről, sportról, és az ETO történetéről, olyan embereket kérdezek, akiknek érdemes figyelni minden szavára. A zene mellett az olvasás, az irodalom régi szenvedély, hatéves koromban egy költözésnél az én szobámba pakolták be a családi könyvtárat. Egy ideig barátkoztam a kötetekkel, aztán belelendültem. Így fordulhat elő, hogy az én képzeletbeli asztalomnál együtt ül Freddie Mercury, Beethoven mellett Petőfi és Gárdonyi. Nem akarok a nyomdokaikba lépni, de az az új út talán az írás felé vezet.”

Kapcsolódó témák: #Helyi sport | #WKW ETO FC |