Tour de France: négy-tíz éves távlatokban képzelhető el a magyarországi rajt

Fotó: Pixabay
MTI
2022.07.25. 17:51

Négy-tíz éves távlatban képzelhető el a Tour de France országúti kerékpáros körverseny magyarországi nagy rajtja Eisenkrammer Károly szerint. A magyar körverseny főszervezője Párizsban tekintette meg a Tour vasárnapi lezárását egy küldöttséggel, benne olyan vendégekkel, akiknek "lehet fontos szerepük egy magyarországi döntésben, hogy egyáltalán tárgyalás kezdődjön erről".

Hozzáfűzte: a Giro d’Italia magyarországi rajtja nagyon sikeres volt, azonban a Tour “még egy nagyságrenddel komolyabb”.

Ha Tour de France és Budapest, akkor szeretnénk élére állni a Tour de Hongrie szervezőiként, az ASO-s kapcsolatrendszerünkkel és azzal a tudással, amivel rendelkezünk, de az biztos, hogy nem a jövő évről, hanem annál sokkal hosszabb időtávról van szó” – fejtette ki a közmédiának nyilatkozva Eisenkrammer, aki szerint négy-tíz éves távlatokban érdemes gondolkodni.

David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke májusban az olasz körverseny magyarországi nyitánya előtt az MTI-nek azt mondta, elképzelhetőnek tartja a Tour de France rajtjának Magyarországra hozatalát. Christian Prudhomme versenyigazgató az M4 Sportnak a Tour koppenhágai nyitányán úgy fogalmazott: “soha nem szabad azt mondani, hogy soha, de egyelőre nincs kandidálás”.

A holland és belga sajtóhírekre – melyek alapján Valter Attila a Jumbo-Vismánál folytathatja pályafutását – a magyar körverseny főszervezője úgy reagált: “akkor lesz biztos, ha megjelenik a Jumbo-Visma honlapján, de azt gondolom, hogy lehet nyugodtan készpénznek venni, hogy Valter Attila eddigi fantasztikus pályafutását a világ legerősebb csapatában folytatja jövőre”.

Eisenkrammer szerint a Touron Jonas Vingegaard révén az összetettet és a hegyi pontversenyt, Wout van Aert jóvoltából a sprinterek pontversenyét frissen megnyert holland sor érdeklődése “nagyon nagy dolog a magyar kerékpársport és Valter számára”.

A magyar bajnok lehetséges jumbós szerepkörét taglalva az 1992-es barcelonai olimpián szerepelt Eisenkrammer úgy vélekedett: akár segítő lesz egy háromhetesen, akár elsőszámú versenyző egy kisebb versenyen, a fiatalokra nagyon építő holland csapatnál “rossz helyre nem kerülhet”.

Kapcsolódó témák: #kerékpár |