Tóth Lászlót választották az Európai Cselgáncs Szövetség elnökének

Fotó: judo.hu
MTI
2022.06.17. 20:01

Pénteken Bécsben tartotta tisztújító kongresszusát az Európai Cselgáncs Szövetség (EJU), amelynek tagsága Tóth Lászlót választotta elnöknek.

A magyar sportvezető a szervezet tizedik elnöke lett.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint az 51 tagállam közül 49 képviseltette magát az eseményen, amelyen részt vett Marius Vizer, a nemzetközi szövetség elnöke is.

Az EJU korábbi elnöke, az orosz Szergej Szolovejcsik az ukrajnai orosz invázió miatt tizenöt év után, február végén mondott le tisztségéről, a szövetség ideiglenes elnöke a német Otto Kneitinger lett, aki nem sokkal később jelezte, hogy nem kíván pályázni a tisztségre.

Tóth László negyvenkilenc szavazattal, közfelkiáltással lett az EJU új elnöke, a főtitkár az osztrák Martin Poiger, a főkincstárnok a máltai Envic Galea, a marketingért felelős általános alelnök a német Otto Kneitinger, a szakmai alelnök a horvát Hrvoje Lindi, a képzésért felelős alelnök pedig a svájci Sergei Aschwanden lett.

A magyar sportdiplomata beszédében kiemelte a hagyományok ápolását, megemlékezett az EJU korábbi elnökeiről és két tizedik danos mesteréről, majd hangsúlyozta, fontosnak tartja feleleveníteni az EJU alapszabályában megfogalmazott alapelveket.

“A világunk nagyon gyorsan változik, erős alapokra van szükségünk a folyamatos fejlődésünkhöz, és ez az erős alap a hagyományainkból ered. Az EJU 1948-ban alapított szövetség, szervezetünk célja a dzsúdó népszerűsítése Európában, feladatunk az IJF és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság politikájának végrehajtása a kontinensen. Az EJU egyesíti az összes európai judokát, elősegíti a nemzeti tagszövetségek közötti kapcsolatokat és védi a sportág érdekeit egész Európában. A dzsúdó több mint sport, a dzsúdó életforma” – fogalmazott az új elnök.

A 62 esztendős Tóth László több mint 24 éve vezeti a Magyar Cselgáncs Szövetséget, 2002 óta volt az EJU főkincstárnoka, egyben a végrehajtó bizottság tagja. Sportolóként a Győri Dózsa, majd az Újpesti Dózsa versenyzőjeként kétszer szerzett felnőtt magyar bajnoki címet a 86 kilogrammos súlycsoportban, az 1985-ös, kobei Universiadén érte el legnagyobb sikerét, ahol az open kategóriában ötödik lett.

Kapcsolódó témák: #cselgáncs | #judo |