Hirdetés
GYAC

Torna-vb – Mészáros Krisztofer 14. lett egyéni összetettben

mti
2021.10.22. 17:03

Mészáros Krisztofer a 14. helyen végzett a Kitakjúsúban zajló torna-világbajnokság férfi mezőnyének pénteki egyéni összetett döntőjében, amit a kínai Csang Po-heng nyert meg.

Hirdetés

Mészáros 82,632 ponttal a hatodik helyen jutott a 24 fős fináléba, amelyben talajon kezdett, és bár erősebb gyakorlattal készült, mint amit a selejtezőben bemutatott, több mint két tizedponttal kevesebbet kapott (13,800). Lólengésben pontosan teljesített (13,716), több mint egy tizeddel többet gyűjtött, mint kedden, és ugyanez volt a helyzet a folytatásban gyűrűn is (13,066). A Győri AC 20 éves tornásza a döntő felénél, három szert követően 16. volt.

Ugrásban több mint három tizeddel elmaradt selejtezőbeli eredményétől (13,833), de a legnagyobb visszaesés korláton volt, ahol csaknem egy teljes ponttal kevesebbet kapott (13,633) ezúttal, mint három napja, és ez nagyban befolyásolta a szereplését. A versenyt nyújtón zárta, amelyen sikerült némileg javítania (13,533), így végül a 14. helyen végzett 81,581 ponttal, ami több mint egy ponttal rosszabb, mint a kvalifikációbeli eredménye.

Mészáros Krisztofer kiemelte: a döntő már más volt, mint a selejtező, “komolyabb, feszültebb volt a hangulat”.

„Izgultam, de igyekeztem féken tartani magamat, ez nagymértékben köszönhető annak, hogy rendszeresen dolgozom sportpszichológussal. Nagy rontásom nem volt, kisebb hibák voltak ugyan, de azt éreztem, hogy néha szigorúan pontoznak, bár ez a világbajnokság döntője volt, tehát érthető” – nyilatkozta. Kiemelte: talajon volt ki- és ellépése is, a lólengése viszont jobban sikerült, mint a selejtezőben. Gyűrűn akadt némi pontatlanság a gyakorlatában, ahogy ugrásban is. Hozzátette: korláton már kezdett fáradni, emiatt volt két kisebb “pumpálása”, nyújtón viszont jól teljesített, magasabb pontot kapott, mint a selejtezőben.”Összességében elégedett vagyok, és nagyon örülök a 14. helynek, és hogy ott lehettem a legjobbakkal az egyéni összetett döntőben” – közölte.

Szűcs Róbert, Mészáros edzője, a válogatott vezetőedzője elmondta: már annak is nagyon örült, hogy versenyzője döntőbe jutott, miként annak is, hogy nem rontott nagyot a fináléban.

„Tény, hogy nem is tornázott úgy, mint a kvalifikáció alkalmával, de néhány esetben megítélésem szerint nem kapott olyan pontot, mint amit megérdemelt volna. De ez érthető, mivel pontozásos sportág lévén Krisztofernek nevet kell még szereznie magának. Tanulni jöttünk ide, ha valaki előzetesen ezt a forgatókönyvet vázolja fel, ilyen pontokkal, nem hittem volna neki, legjobb esetben is csak reménykedtem valami hasonlóban” – nyilatkozta.

Altorjai Sándor, csapatvezető emlékeztetett, hogy Mészáros egy nagyon fiatal, jó képességű tornász, akinek szerinte a vb-n sikerült letennie a névjegyét.

„Ezt a nemzetközi visszhang is jelzi, sokan odajöttek és gratuláltak a teljesítménye láttán, egyértelműen övé a jövő” – mondta.

Világbajnokságon egyéni összetett döntőben legutóbb Supola Zoltán révén volt magyar induló 1999-ben, ugyanő 1995-ben a 16. helyen zárt, így Mészárosé az elmúlt 26 esztendő legjobb vb-helyezése a férfiaknál egyéni összetett döntőben. Magyarként legutóbb 1993-ban, Birminghamben Fajkusz Csaba végzett előkelőbb pozícióban vb-n, akkor a 11. helyet szerezte meg az egyéni összetett döntőjében.

A mostani vb-n az olimpiai bajnok japán Hasimoto Daiki, valamint az első világbajnokságán szereplő 21 éves kínai Csang Po-heng a lólengés során egyaránt leesett a szerről, végül rendkívül szoros csatában a kínai győzött, mindössze 17 ezredponttal megelőzve nagy riválisát.

Kapcsolódó témák: #GYAC | #torna | #világbajnokság |
Hirdetés