Több volt ez, mint tisztes helytállás

Nagy Roland
2020.02.19. 16:43

Gyerekkori álma vált valóra a SZESE 18 éves cselgáncsozójának, Sipőcz Richárdnak azzal, hogy példaképével, a sportág ikonjával, a tízszeres világbajnok, kétszeres olimpiai aranyérmes Teddy Rinerrel mérkőzhetett meg a párizsi Grand Slam tornán.

Az EYOF-győztes Sipőcz a korosztályos világversenyeken mindig a legjobbak között volt, rendre éremmel tért haza ezekről a viadalokról, tavaly pedig első felnőtt világkupáján súlycsoportjában harmadik lett Budapesten, és azóta magyar bajnoki címet is nyert a felnőtt mezőnyben. Gyimes Nikolett edző tanítványa olyan pozícióba lépett előre a világranglistán, hogy elérhető közelségbe került a tokiói olimpia. A ranglista pontgyűjtés fontos állomása volt a párizsi verseny, azonban a sorsolás az első fordulóban rögtön a tíz éve veretlen francia legendát sodorta Ricsi útjába.

„Már indulás előtt ismertük a sorsolás eredményét, megtehettük volna, amit mások talán meglépnek, hogy el sem megyünk a versenyre. Ricsivel azonban úgy fogtuk fel, hogy ez egy óriási lehetőség, megküzdeni a valaha volt egyik legjobb judóssal, megtisztelő feladat. Hatalmasat harcolt, sokkal aktívabb volt a 204 centis, 136 kilós Rinernél, nem hogy nem ijedt meg, vagányan nekiment a francia óriásnak. Én azt gondolom, amit sokan a szakmából meg is osztottak velem, Ricsi harmadik intése, ezzel Teddy győzelme a névnek szólt. Nagyítóval keresték a bírók a hibát, amiért leléptethetik, végül ez sikerült is. Elégedett vagyok a teljesítményével, közel vagyunk a világ élvonalához” – mondta Gyimes Nikolett. Sipőcz úgy kapott ki a francia olimpiai bajnoktól, hogy Riner nem tudott értékelhető akciót végrehajtani rajta, sőt a győri fiú volt kezdeményezőbb. A három perc letelte után következő „golden score”, vagyis a hosszabbítás sem hozott eredményt, mindkét judós két figyelmeztetéssel állt, a harmadik pedig Sipőcznek jött előbb össze, így őt léptették le.

„Tizenötezer néző volt a helyszínen, és csak annyit hallottam, hogy mindenki kiabál „Teddy! Teddy! Éreztem, ahogy rezeg az egész csarnok. Engem feldobott a hangulat. Megfogadtam, hogy történjen bármi, úgy akarok lejönni a tatamiról, hogy mindent kiadtam magamból. Úgy érzem, ez sikerült, sajnos nem volt korrekt a végső döntés, az, hogy engem intettek harmadszor, de tisztában vagyok vele, hogy ez a névnek járt. Nehéz lesz az olimpiai részvételt kiharcolni, hiszen az addig hátralévő versenyeken szinte mindenki elindul, így nagyon erős a mezőny” – mondta Sipőcz Richárd. Teddy Riner egyébként később kikapott egy japán judóstól, így 10 év és 154 győztes meccs után szenvedett vereséget.

A SZESE versenyzője már a düsseldorfi Grand Slam viadalra készül, ahol kedvező sorsolással sok kvalifikációs pontot gyűjthet, később egy marokkói, majd egy törökországi Nagydíj vár Sipőczre, és elképzelhető, hogy ott lesz a felnőtt Európa-bajnokságon is.



Kapcsolódó témák: #judo |