Labdarúgás

Tizenöt éve halt meg Puskás Ferenc

Fotó: Puskas.com
Pécskai István
2021.11.17. 13:30

2006. november 17-én, immáron tizenöt éve hunyt el minden idők legjobb magyar futballistája, az olimpiai bajnok és vb-ezüstérmes Puskás Ferenc, aki 79 esztendős volt.

Az Aranycsapat legendás kapitányát, akit Spanyolországban Panchónak becézték, 2016-ban, a goal.com internetes szakportál által indított, a „Legendák világbajnoksága” elnevezésű szavazásán a valaha élt legjobb labdarúgónak választották.

85-ször volt magyar, 4-szer pedig spanyol válogatott. A spanyol Real Madrid játékosaként háromszoros hódította el a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK), máig az egyedüli játékos, aki négy gólt szerzett egy BEK/BL-döntőben (1960, Real Madrid-Eintracht Frankfurt 7:3). 84-szer talált be a magyar nemzeti csapatban az ellenfelek hálójába, 2019-ig a legeredményesebb európai válogatott focista volt, ekkor előzte meg őt a portugál Cristiano Ronaldo.

Az egyetlen játékos a világon, aki gólt lőtt világbajnoki, olimpiai, Európa-kupa, BEK- és Világkupa-döntőben is. 349 magyar bajnoki mérkőzésen 358, 179 spanyol élvonalbeli találkozón 159 találatot szerzett. 5-szörös magyar bajnok a Kispest Honvéddal, 6-szoros spanyol élvonalbeli aranyérmes a Real Madriddal. 4-szeres magyar és szintén 4-szeres spanyol gólkirály, 1-szeres spanyol kupagyőztes.

Edzőként az Antarktisz kivételével minden földrészen dolgozott. Szövetségi kapitányként Szaud-Arábia és Magyarország válogatottja élén tevékenykedett. Bajnokcsapatok Európa-kupája-döntős és görög bajnok volt a Panathinaikosszal, görög élvonalbeli aranyérmes az AEK Athénnal is, ausztrál bajnok és kupagyőztes pedig a South Melbourne-nel.

Kapcsolódó témák: #évforduló | #halál | #labdarúgás |