Női kézilabda

Összesen tizenegy ETO-játékos szerepel az Eb-n

Fotó: Kovács Anikó
Győr+
2020.12.04. 15:31

A magyar női kézilabda-válogatott számára a márciusi, győri olimpiai selejtezőtornára való felkészülés az egyik legfontosabb feladat a csütörtökön elkezdődött és december 20-ig tartó dániai Európa-bajnokságon.

A tornán 16 csapat szerepel, és 47 mérkőzést játszanak. A csoportkörben a magyar válogatott pénteken 18.15-től Horvátországgal, vasárnap 16.00 órától Szerbiával, jövő kedden este 20.30-tól pedig a világbajnok Hollandiával találkozik.

A csoportkörben Kolding és Herning is két-két, a középdöntőben pedig egy-egy csoportnak ad otthont. A döntő hétvégét Herningben rendezik. A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, ahol a magyarok a Románia, Norvégia, Németország, Lengyelország négyes továbbjutóival találkozhatnak.

Koronavírusos megbetegedés, sérülés, illetve szakmai okok miatt ezúttal nem tagja a 19 fős keretnek Szucsánszki Zita, Vámos Petra, Kovács Anna, Szabó Laura, Fodor Csenge és Planéta Szimonetta. A jelenlegi együttesből Lakatos Rita, Tóth Eszter, Pásztor Noémi, Helembai Fanny és Kácsor Gréta sem rendelkezik még tíz válogatottsággal. A pénteki rajtra 16 játékos nevezhető, a torna során hat cserére nyílik lehetőség.

A válogatottnak két győri játékos tagja, Faluvégi Dorottya és Lukács Viktória is balszélsőként kerül be az együttesbe. A szakmai stábban az egyik szövetségi kapitány Danyi Gábor, valamint szakmai tanácsadóként Görbicz Anita, erőnléti edzőként pedig Holanek Zoltán képviseli az Audi ETO-t.

A zöld-fehérek a francia válogatottba négy játékost adnak. Laura Glauser, Amandine Leynaud, Estelle Mink, és Beatrice Edwige is a címvédő gárda meghatározó tagja. A norvég csapatban Silje Solberg, Kari Brattset, Stine Bredal Oftedal, és Veronica Kristiansen, a dánoknál pedig Anne Mette Hansen szerepel az ETO-ból.

A szervezők rendkívül szigorú koronavírus-protokollja szerint a Dániába érkezés előtt 72 órával minden küldöttség minden tagjának negatív tesztet kellett bemutatnia.

Az országba való belépés után azonnal tesztelték, majd közvetlenül a szállodába vitték őket. A szobakulcsokat útközben kapták meg, a hotelben egyenesen a szobájukba kellett menniük, amelyet csak akkor hagyhattak el, ha megkapták az újabb negatív teszteredményt. A kézilabdázókat és a stábtagokat a torna során folyamatosan tesztelik, és további szigorú szabályokat kell betartaniuk.