A legnagyobb magyar klubok szerződtetnék a tehetséges ETO-csatárt

Szép karriert építhet

Fotó: O. Jakócs Péter
Nagy Roland
2020.11.04. 08:31

Szép Márton az ETO utánpótlás akadémiájának egyik legnagyobb büszkesége, akit a szakemberek már jóval többnek tartanak egy 14 éves tehetséges gyereknél. A legnagyobb magyar klubok állnak sorba azért, hogy leigazolják, de Marci egyelőre szeretne Győrben maradni, hiszen jól érzi magát a klubnál. A nála egy évvel idősebbek között is kiemelkedő a teljesítménye, amire a Bayer Leverkusen is felfigyelt.

„A testvérem kezdett el focizni Csornán, ez a sportág engem akkor egyáltalán nem hozott lázba. Az egész akkor változott meg, amikor elvittek egy edzésre, onnantól kezdve nem volt kérdés, hogy a futball az életem. Azóta csak a foci létezik, labdával kelek, labdával fekszem. Van egy kertünk, ami már nyomokban sem emlékeztet arra, ami volt, mert apával átalakítottuk futballpályának, ott gyakorlunk minden nap” – mondja a tehetséges center, aki már az ETO utánpótlásbázisának ékköve. A klubhoz egy tehetségkutató programból került be, amire anyukája figyelt fel. A próbajáték után a gólerős csatárra azonnal lecsapott a zöld-fehér klub. Marci gyorsan beilleszkedett az új közösségbe, a csapattársai pedig a barátai is lettek. Először a saját korosztályában, majd az idősebbek között is kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

Fotó: O. Jakócs Péter

Korábbi edzője, a volt válogatott Herczeg Miklós mesélte róla, hogy bármilyen tornára utazott a csapat, az ellenfelek azonnal azt kérdezgették tőle, hogy Szép Marci játszik-e. Ha igen volt a válasz, lehajtott fejjel kezdtek készülődni a meccsre, mert az volt a tapasztalatuk, hogy így kevés az esélyük az ETO ellen. Szép Márton amellett, hogy ügyes focista, a tanulásban is megállja a helyét.

Korán kelek, és iskola előtt még edzek egyénileg, legtöbbször futok. A sulival fél háromkor végzek, így nincs túl sok időm otthon, persze a tanulást nem hanyagolom el, és szerencsére jól megy ez is. Délután otthon az ebéd és egy hengerezés épphogy belefér az időmbe, aztán irány az edzés. Az öltözőben még egy kicsit beszélgetünk a gyakorlások előtt a többiekkel, ráhangolódunk a munkára, aztán lenyomjuk a napi adagot, egy rövid bandázás, aztán indulunk haza. Otthon pedig még edzek egyet este is” – sorolja Marci, hogy mivel telik egy napja. Esténként a tévés meccseket sem hagyja ki, a Real Madrid, és a klub korábbi klasszisa, Cristiano Ronaldo játékát kedveli a legjobban.

A Madrid minden meccsét megnézem, Ronaldóról pedig még videókat is nézek a neten, ezekről próbálom ellesni a trükköket, cseleket, persze a pályán sokszor improvizálok. Amikor viszem rá a védőre a labdát, akkor jön pillanatok alatt a gondolat, hogy hogyan próbáljam átverni” – teszi hozzá Szép Márton, aztán azzal folytatja, hogy büszke a csapattal elért eredményeire, egyik legnagyobb élménye pedig az volt, amikor a legjobb hazai együttesként az ETO-val ők képviselhették Magyarországot a Danon Kupán. Itt láthatták, hogy hogyan játszanak, edzenek, a más országokból érkező fiatalok, és egy életre szóló élménnyel gazdagodtak, amikor az Espanyol stadionjában léphettek pályára. Marci játékára egy Bundesliga klub, a Bayer Leverkusen is felfigyelt.

Fotó: O. Jakócs Péter

Láttak a játékosmegfigyelőik, és meghívtak egy hétre Németországba, hogy velük is tudjak edzeni, de persze a várost, a stadiont is megnéztük. A 2006-os korosztállyal egy mérkőzésen is bizonyíthattam, ami nagyon jól sikerült, a játékosok pedig gyorsan befogadtak, beszélgettek velem” – zárta a beszélgetést az ETO centere, aki egyelőre marad Győrben. Minden vágya, hogy a zöld-fehérekkel sikereket érjen el, majd felnőtt válogatott legyen. A csúcsot pedig számára a Real Madrid jelentené.

Kapcsolódó témák: #ETO | #labdarúgás |