Úszás

Szabó Szebasztián a világ legjobb sprinterei között

Fotó: Magyar Úszó Szövetség
Nagy Roland
2022.07.04. 10:28

Döntős helyezésből többet, éremből azonban csak kettőt nyertek a magyar úszók a budapesti vizes világbajnokságon. A két érem arany volt, ezek Milák Kristóf nevéhez fűződnek, a Honvéd 22 éves klasszisa 200 méter pillangón világcsúccsal védte meg címét, és 100 méteren sem talált legyőzőre. A Győri Úszó SE csapatát négy versenyző képviselte a vb-n, közülük Szabó Szebasztián szerepelt a legjobban.

A 26 éves sprinter egy olimpiai számban, 50 méteres gyorsúszásban a 4. helyen végzett, de ugyanezen a távon pillangóban is döntőt úszhatott. Jakabos Zsuzsanna a női 4×200 méteres gyorsváltóval – bár a döntőben a győri versenyző nem úszott – az ötödik helyen végzett, de Sebestyén Dalma és Szentes Bence úszására sem lehet panasz.

Hogyan értékeli a győri úszók vb-szereplését? – kérdeztük Petrov Ivántól, a Győri Úszó SE edzőjétől.
Zsu, Szebi és Bence is szezoncsúcsokat értek el a versenyen valamennyi számukban, ilyenkor nehezen lehet az ember elégedetlen. Alakulhatott volna szerencsésebben a dolog, pár apróság és három győri vb-éremről is beszélhetnénk, de ilyen a sport. Biztos vagyok benne, hogy Dalmában is sokkal több van 200 vegyesen, szerencsésebb lett volna, ha nem rögtön az első napon ússza a fő számát, szerintem az Eb-n meg fogja mutatni ebben a számban, hogy mit tud.

Az év másik nagy versenye a római Európa-bajnokság lesz augusztusban. A vb- eredmények alapján Szabó Szebasztiántól érmet, akár aranyat is várhatunk, de kik lesznek azok a győri úszók, akiket láthatunk az Eb-n?
A Sós Csaba által kiírt szinteket Jakabos Zsuzsanna, Sebestyén Dalma és Szabó Szebasztián is elérte, tőlük várjuk a kontinensviadalon az eredményeket. Bár fociban Milánó sokkal jobb, én Rómát is nagyon szeretem, szerintem nem jövünk haza érmek nélkül.

A Győri Úszó SE a legeredményesebb hazai klub, komoly utánpótlás-nevelő bázis. Kik azok a tehetségek, akik a korosztályos versenyeken már bizonyítottak, és a következő években hallhatjuk a nevüket, akár úgy is, hogy a felnőtt válogatott tagjai?
Meg kell, hogy mondjam, a hideg kiráz attól, amit egyes utánpótlás-tehetségek esetén olvasok, gyakorlatilag egymásra licitálnak abban, hogy ki hány olimpiát meg világcsúcsot fog elérni. Nálunk van sok ügyes fiatal úszó, megpróbáljuk őket a lehetőségeinkhez képest menedzselni. Az úszás drága sport, egy középszerű utánpótlás-versenyző 20-30 órát is el kell töltsön heti szinten a medencében, edzői felügyelet mellett. Győrben szerencsére az önkormányzat felismerte, hogy a világszínvonalú munkához a pályahasználat elengedhetetlen, az itthoni munkának ily módon nem szabnak határt. Emellett edzőtáborokra, versenyekre kell előteremteni a forrást, ezen dolgozunk és keressük a támogatókat. Ha meglesznek, akkor már csak rajtunk múlik az eredményesség.

Nincs szünet az olimpiáig

Világbajnoki érmet szeretett volna, ezt többször is nyilatkozta korábban. Nem sikerült dobogóra állni, viszont olimpiai számban ért el bravúros eredményt. Elégedett? – ez a kérdés már Szabó Szebasztiánhoz szólt.
Összességében úgy érzem, amit januárban célként kitűztünk, azt elértük. Minden olimpiai számban, amiben elindultam (50 gyors, 100 gyors), nagy egyéni csúcsot értem el, nem véletlenül. Tervszerű munka eredménye. Kesereghetnék azon, hogy ha 6 tized másodperc másképp alakul, akkor most három világbajnoki érmem lenne, de nem teszem. Elsősorban a fejlődés az, ami erőt ad a következő időszakra.

Az 50 pillangó volt a legerősebb száma, de most gyorson alig maradt le a dobogóról és beköszönt a közvetlen világelitbe. Biztató ez a párizsi olimpia közeledtével.
Ez az eredmény nem véletlen, az év minden versenyén elemeztük, hogyan lehetek jobb, hol vannak a hibák. A világbajnokság alatt is követtem el hibákat, próbáltam figyelni az edzői visszajelzésekre, szerintem az 50 gyors döntője volt a legjobb úszásom, de még az sem volt tökéletes. Biztosan prioritás lesz Párizsig ez a szám, de ezt majd az Eb után fogjuk eldönteni.

Következik az Európa-bajnokság, ahol 50 pillangón címvédő. Lesz-e pihenésre lehetőség, belefér e egy kis lazítás az időbe?
Július első hetében az Egyesült Államokbeli Birminghamben a Világjátékokon fogok szerepelni a vízimentőcsapat tagjaként, ezt követően pedig már csak egy szusszanás az Eb-ig, pihenés értelemszerűen nem fér bele. A felkészülés folyamatos, a 2024-es olimpiai játékokig nem lesz érdemi szünetem.

Milyen eredménnyel lenne elégedett az Európa-bajnokságon?
Felkészülési állomásként tekintünk az Eb-re, a legbüszkébb arra lennék, ha a fiúkkal meg tudnánk tréfálni mindenkit és 4×100 méteres gyorsúszásban a dobogó tetejére állnánk. Mindemellett az egyéni számokban vannak éremesélyeim, ezeket realizálni akarom.

Kapcsolódó témák: #Győri Úszó SE | #úszás |