GYAC Evezősök

Szabó Bence történelmi aranya

Fotó: Czucz Bálint/Magyar Evezős Szövetség
Nagy Roland
2021.04.20. 17:21

A GYAC evezőse, Szabó Bence a szolnoki Furkó Kálmánnal egy hajóban, könnyűsúlyú kettesben aranyérmet szerzett az Európa-bajnokságon, az olaszországi Varesében. Ez a győri evezőssport 140 éves történetének első felnőtt kontinensbajnoki címe.

Az olimpiai programban nem szereplő könnyűsúlyú kettesek versenyszámának döntőjében az olasz egység volt a magyar fiúk legnagyobb ellenfele. Szabó Bencéék féltávnál érték be riválisukat, 1500 méternél pedig már tisztán vezettek, lendületük a hajrára is kitartott, végül majdnem három hajóhosszal előbb értek célba.

,,Amikor 1200 méter táján a srácok átvették a vezetést, majdnem elájultam, izgalmas verseny volt, de a végén meggyőző lett a fölény” – emlékezett vissza a döntőre Alföldi Zoltán, a GYAC edzője, aki Szabó Bence felkészülését is irányítja. A győri evezős az Eb helyszínén, pár nappal a kontinensviadal előtt olimpiai versenyszámban is rajthoz állt partnerével a tokiói kvalifikációért, ám ezt nem sikerült kiharcolniuk.

,,Hat-nyolc másodperccel maradtak le a kvótáról a fiúk a kétpárevezősök mezőnyében. Ez nagy különbségnek tűnik, de lesz lehetőségük javítani egy utolsó kvalifikációs versenyen május közepén Svájcban. A vírus alaposan átrendezte a versenyek rajtlistáit, gyakorlatilag az utolsó pillanatig kérdéses a résztvevők sorsa, így teljesen kiszámíthatatlan minden.

„Nehéz egy olimpiára kijutni, hiszen egyre több ország zárkózik fel a közvetlen elithez, hogy mást ne mondjak, a kínaiak brit szakemberek segítségével jönnek fel elképesztő tempóban” – tette hozzá a GYAC vezetőedzője. A Szabó Bence–Furkó Kálmán páros rövid pihenő után teljes erővel készül a luzerni pótkvalifikációra, amelyen az adott versenyszámok első két helyezettje vívhatja ki a tokiói indulás jogát.

Szabó Bence (b) és Furkó Kálmán (Fotó: Czucz Bálint/MESZ)

„Nagyon nehéz hét volt, hiszen először a kvalifikáción indultunk, ahol nem sikerült elérni a kitűzött célt, az olimpiát, majd szinte edzés nélkül álltunk át a kettesből a kétpárra. Régebben ebben a számban nyertünk együtt U23-as Eb-t, és voltunk világbajnoki bronzérmesek, így azért rutinból is ment. Büszkék vagyunk a z Európa-bajnoki címre. Most tisztességesen felkészülünk, és megpróbáljuk kihasználni az utolsó lehetőséget, hogy elérjuk az ötkarikás kvótát” – mondta Szabó Bence, aki hozzátette, volt néhány napjuk a pihenésre, de jövő héten már Szolnokon kezdi meg a felkészülést, és bízik benne, hogy folyamatosan negatív lesz a PCR-tesztjük, hiszen ez lehet az egyetlen akadálya, hogy elinduljanak a versenyen Luzernben.

A győri versenyzők közül egyelőre nem sikerült a paralimpiai kvalifikáció Pető Zsoltnak, aki az Európa-bajnokságon kategóriájában 8. lett. Női könnyűsúlyú kétpárban Ferencz Panna és a GYAC-os Fehérvári Eszter a 13. helyen zárt.

Kapcsolódó témák: #Európa-bajnokság | #evezés | #GYAC |