Súlyos betegséget legyőzve nyert vb-t a győri úszóklasszis

Fotó: Bukor Ádám
Pécskai István
2022.07.22. 11:42

Nehéz jelzőket találni Bukor Ádám teljesítményére. A Győri Búvár S.E. versenyzője a Világjátékokon megszerzett két bronzérme után aranyat nyert a Kolumbiában rendezett uszonyos úszó-vb-n. Az immáron hétszeres világbajnok sportoló elképesztően nehéz időszakon van túl, ennek fényében már az is csodának számít, hogy versenyez. Az pedig, hogy ezt ennyire eredményesen teszi, lélegzetelállító, szenzációs.

„Tizenhét éve vagyok Ádám edzője. Trénerként és apaként is meghatott a Világjátékokon, valamint a vb-n nyújtott teljesítménye. Először fordult elő az életében, hogy egy versenyre nélkülem utazott el. Ennek ellenére szenzációsan helyt állt. Természetesen nagyon büszke vagyok rá” – nyilatkozta Jakoda Tibor, az úszó édesapja a Győr+ Médiának.

A szakember elmondta, fiának súlyos betegséggel kellett megharcolnia, veszélyben volt az élete.

„Rosszindulatú daganatot állapítottak meg nála az orvosok. Február 15-én műtötték meg, két nappal azután, hogy meglett a pontos diagnózis. Ugyanakkor a betegsége már a tavalyi szezonját is végig kísérte, nyolc hónapig nem tudott versenyezni, gyakran gyengeség, rosszullét és fájdalom gyötörte. Élet és halál között lebegett, de szerencsére az orvosi beavatkozás jól sikerült. Három havonta kell kontrollra járnia, hála az égnek panaszmentes, s nagyon bízunk benne, hogy ez így is marad – mesélte Jakoda Tibor.

A büszke apuka szerint fia mentális ereje példaként szolgálhat bárki számára.

„Teljes mértékben pozitívan állt hozzá a betegségéhez, úgy, hogy mindenképpen legyőzi a kórt. A mentális erejét saját magának köszönheti. Amikor Ádám 15 évesen az első világbajnoki címét szerezte, már akkor látszott, fejben elképesztően erős – tette hozzá Jakoda Tibor, aki telefonon keresztül a Világjátékok és a vb alatt is folyamatosan tartotta a kapcsolatot a fiával. – Taktikailag tökéletesen úszott, úgy csinált mindent, ahogy előre megbeszéltük. Nagyon örülünk a szereplésének, most már csak azért izgulunk, hogy épségben hazaérjen.”

Kapcsolódó témák: #Győri Búvár S.E. | #uszonyos úszás |