Női kézilabda

Stine Oftedal: Minden képzeletemet felülmúlja ez az elismerés

Fotó: gyorietokc.hu/Szalmás Péter
Szigeti Sándor
2020.07.25. 18:12

Kétszeres világ-, háromszoros Európa-bajnok, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) múlt heti szavazásán pedig a világ legjobb női játékosának választották. Az ETO-val tavaly és tavalyelőtt is megnyerte a Bajnokok Ligáját, két egymást követő évben tagja lett a BL álomcsapatának. Lehet-e innen még feljebb lépni, és ha igen, akkor hová? Interjú Stine Oftedallal, a norvég válogatott csapatkapitányával, a Győri Audi ETO KC világklasszis irányítójával.

Milyen érzés a világ legjobbjának lenni?
– Egyszerűen hihetetlen! Az eredményhirdetés napján a csapattársamtól, Amanda Kurtovictól kaptam egy üzenetet, hogy én lettem a 2019-es év legjobb női játékosa. Alig akartam elhinni! Már az is óriási elismerés volt, hogy a szakma, vagyis az IHF a legjobb öt közé jelölt, aztán pedig, hogy a szurkolók végül engem találtak érdemesnek a díjra, minden képzeletemet felülmúlta.

Klubszinten tavaly mindent megnyert: magyar bajnokságot, Magyar Kupát, BL-t. Melyik győzelemre emlékszik vissza legszívesebben?
– Érdekes módon nem is valamelyik tavalyi sikerre, hanem 2018-as évre, amikor a pályafutásom során az ETO-val először nyertem Final Fourt, és életemben először emelhettem a magasba a BL-serleget. Az kitörölhetetlen emlék marad.

Azért a tavalyi évben is bőven akadtak izgalmak. Például a BL-döntő utolsó perce, amikor a lövése elkerülte az oroszok kapuját, így a Rosztov-Don az egyenlítésért támadhatott…
– Azok borzalmas pillanatok voltak, óriási csalódásként éltem meg, hogy nem jól oldottam meg egy kulcsfontosságú szituációt. Szerencsére a csapat elbírta a terhet, nekem pedig óriási megkönnyebbülést jelentett, hogy megnyertük a finálét.

A legutóbbi világbajnokságon vigasztalhatatlannak tűnt, amikor az elődöntő után a bronzmérkőzést is elvesztette a norvég válogatottal.
– Igen, pedig előzetesen mindannyian elfogadtuk volna a negyedik helyezést. Csakhogy közben megkezdődött a világbajnokság, jól ment a játék, és ott volt a lehetőség a kezünkben, hogy egy fantasztikus sikert érjünk el. Ehhez képest volt csalódás a negyedik hely. Időbe telt, de feldolgoztuk a kudarcot, és túlléptünk rajta. Azt hiszem, ez így természetes, így tudunk a következő feladatokra koncentrálni.

Fotó: Győri Audi ETO KC/Szalmás Péter

Mit vár az új szezontól? Ki lehet a Győr első számú kihívója az idén?
– Ha minden a legjobb forgatókönyv szerint alakul, és rendben megkezdődik a BL, akkor a Győr nagyon erős kerettel vág neki a sorozatnak. Ezzel együtt is idén az egyik legnehezebb kiírás vár ránk. A Rosztovot nagyon nehéz lesz legyőzni, a Metz és a Brest minden évben erős, és ott van még a Bukarest és a Buducnost is. A BL új, kétcsoportos lebonyolítási rendszere pedig még inkább kiélezi a küzdelmeket. De a magyar bajnokságból is ki kell emelni a Ferencvárost és a Siófokot, akik nagyon jól erősítettek, és komoly kihívóink lehetnek itthon.

– Visszatérve a díjra: az IHF méltatásban külön is hangsúlyozza, hogy a góljai és az asszisztjai mellett a folyamatos és kimagasló szintű játékával is rászolgált az elismerésre.
– Nagyon sok munkát kell beletenni és keményen kell dolgozni, csak ez hozhatja meg a sikert. Nekem szerencsém is van, hiszen két kiváló együttesben – a Győri Audi ETO KC-ban és a norvég válogatottban – játszhatom. A Győrben eltöltött elmúlt három év rengeteget segített abban, hogy szintet lépjek a játékomban. A klub, a kiváló körülmények, amelyek körbe vesznek bennünket, és a csapattársak folyamatosan inspirálnak, hogy még jobb legyek.

Innen is van feljebb? Létezik még további szintlépés?
– Természetesen: az olimpia. Egy olimpia bronzérmem már van, de az arany még hiányzik. Méghozzá nagyon. Minden szezon más, minden szezon új kihívások elé állít, én pedig továbbra is éhezem a sikerre.

NÉVJEGY

  • Név: Stine Bredal Oftedal
  • Született: 1991. szeptember 25. Nittedal (Norvégia)
  • Magassága/testsúlya: 168 cm/62 kg
  • Posztja: irányító
  • Válogatottsága/góljai: 189/492
  • Klubjai: Nit-Hak (norvég, 1997–2007), Fjlellhammer (norvég, 2007–2008), Helset és Stabaek (norvégok, 2008–2013), Issy-Paris (francia, 2013–2017), Győri Audi ETO KC (2017–)
  • Kiemelkedő eredményei: olimpiai 3. (2016), 2x világbajnok (2011, 2015), világbajnoki 2. (2017), 3x Európa-bajnok (2010, 2014, 2016), Európa-bajnoki 2. (2012), 2x BL-győztes (2018, 2019), 2x magyar bajnok (2018, 2019), 2x Magyar Kupa-győztes (2018, 2019).

Egyéni díjai, elismerései:a világbajnokság legértékesebb játékosa (2017), a világbajnokság legjobb irányítója (2015), az Európa-bajnokság legjobb irányítója (2018), a Bajnokok Ligája legjobb irányítója (2019), a világ legjobb női játékosa (2019, IHF)

Kapcsolódó témák: #Győri Audi ETO KC | #kézilabda |