Családi sikerek

Sporttörténelmi érmek a maraton kajak-kenu vb-ről

Fotó: kajakkenusport.hu
Szigeti Sándor
2021.10.13. 20:11

Erre szokás mondani: nem esett messze az alma a fájától! Csay Renáta és Kolozsvári Gábor győri maraton kajak-kenusok fia, Kolozsvári Brúnó kajak ifjúsági arany- és ezüstéremmel tért haza a Romániában megrendezett szakági világbajnokságról. A szülők azt mondják: benne volt a pakliban, hogy fiuk is ezt a sportágat választja, bár ők soha nem erőltették.

Egészen különleges pillanatokat élt át a napokban Csay Renáta a romániai Pitestiben. Miközben párosban Czéllai-Vörös Zsófiával éppen a rajthoz készülődtek, a parton fia tiszteletére csendültek fel a magyar Himnusz hangjai. Minden idők legeredményesebb maratonkajakosa azt mondja, férjével együtt rendkívül büszkék a fiukra:

„Már a hajóban ültünk Czéllai-Vörös Zsófival, amikor a dobogóra szólították: – A világbajnok, Kolozsvári Brúnó! – konferált a műsorközlő. Édesanyaként és sportolóként is megható pillanat volt. Soha nem erőltettük, hogy Brúnó kajakozzon, de mivel egy ideig a Győri Vízitelepen laktunk, akaratlanul is belecsöppent ebbe a világba, és a barátai is leginkább innen kerültek ki. Kiskorában a judo, az úszás és a foci is érdekelte, most hobbi szinten a foci felé kacsintgat. Meglátjuk, hogyan tovább, de bárhogy is folytatja, az az ő döntése lesz” – nyilatkozta a Győr Plusznak a hússzoros világbajnok Csay Renáta. Természetesen megkérdeztük minderről az ifjú világbajnokot is:

Eleinte tényleg nem érdekelt a kajakozás. Aztán úgy kilenc éves lehettem, amikor lementem a nyári kajakos napközis táborba. Megtetszett a dolog, és ott maradtam” – erősíti meg az édesanyja által elmondottakat Brúnó, hozzátéve, hogy ő maga sem számított ilyen remek szereplésre.

„Bíztam benne, hogy legalább az egyik számban dobogóra állhatok, de nem gondoltam, hogy egyesben és párosban is sikerül az éremszerzés. Nagyon sokat köszönhetek az edzőmnek, Németh Balázsnak és rendkívül örülök, hogy így alakult. Egyébként szerintem anya jobban izgult, mint én” – meséli Brúnó, megemlítve, hogy a körülmények korántsem voltak ideálisak:

„A verseny reggelén négy fokig hűlt a levegő, meglehetősen hideg volt tehát, ezért a mezőny nagy része sapkában állt oda a rajthoz, olyan barátságtalan volt az időjárás.”

A végén a gratuláció természetesen járt a szülőktől, de nagy ünneplést nem tartottak, nem is igazán volt rá idő, indultak haza, hosszú út várt rájuk Győrig.

És hogy mit hoz a jövő? Brúnó szerint marad most már a kajak-kenu, azt pedig, hogy a két szakágból a síkvízi vagy a maratoni lesz-e a befutó, az eredmények döntik majd el.

A mostani éremszerzés sporttörténelmi eredmény, a Graboplast Győri VSE történetében legalábbis mindenképpen az: soha nem fordult még elő korábban, hogy győri színekben a szülők után egy gyermek is érmet szerezzen ICF kajak-kenu világbajnokságon, márpedig a Kolozsvári–Csay családnak most éppen ez sikerült.

A győri éremszerzők a romániai vb-n:

Felnőtt:

Czéllai-Vörös Zsófia K1 ezüst

Boros Adrián–Erdélyi Tamás K2 ezüst

Ifjúsági:

Kolozsvári Brúnó–Sellyei Csanád (Váci KKSE) K2 arany

Kolozsvári Brúnó K1 ezüst

Kapcsolódó témák: #Graboplast Győri VSE | #kajak-kenu | #sport |