Labdarúgás

Spanyol szakember érkezett az ETO Akadémiához

Fotó: eto.hu
Győr+
2021.02.08. 18:49

A Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia új szakmai igazgatója, Héctor Martínez Quijeiro jelentős nemzetközi tapasztalattal érkezett Győrbe, hogy még magasabb szintre emelje az akadémián folyó szakmai munkát.

A 44 éves spanyol sportszakember a madridi Universidad Camilo José Cela egyetemen szerzett diplomát, illetve UEFA Pro licensszel is rendelkezik, így minden képesítést megszerzett, ami a szakterületén lehetséges.

2005-től a Celta Vigo Akadémián dolgozott, 2012-ben pedig kinevezték a mexikói Celta Vigo Akadémia igazgatójának. Négy sikeres év után a brassói Celta Vigo Akadémia igazgatójaként folytatta pályafutását, majd 2017 nyarán Kínában a LaLiga Projekt keretében dolgozott vezetőedzőként.

2018-tól a spanyolországi Denis Suarez Labdarúgó Akadémia igazgatója lett, mostantól pedig a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia szakmai munkájáért felel.

– Elmesélné, hogy került Spanyolországból a Fehér Miklós Akadémia szakmai igazgatói posztjára?
Ez egy érdekes történet – mondta Héctor Martínez Quijeiro. – Van egy jó barátom, aki ügynökként dolgozik Spanyolországban, és nemrég írt nekem egy üzenetet, hogy Magyarországon, Győrben a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatót keres, érdekelne-e a lehetőség. Természetesen felkeltette az érdeklődésemet, megbeszéltük a feltételeket, és mivel szimpatikusak voltak, felvettük a kapcsolatot a klubvezetéssel. Elküldtem a szakmai önéletrajzomat és megbeszéltünk egy Skype-interjút, ami aztán nagyon jól sikerült, mindenben sikerült megegyeznünk, így örömmel vállaltam el a felkérést. A klub elrendezte az utazásomat, és most már lassan egy hete itt vagyok.

– Mik az első tapasztalatai?
– Nagyon jól érzem magam az ETO-nál, egyelőre az ETO Park Hotelben lakom, így gyalog percek alatt beérek dolgozni. A kollégák kedvesek és érdeklődőek, sokat segítenek, hogy minél hamarabb beilleszkedjek. Nagy örömömre azt tapasztaltam, hogy az Akadémián minden a rendelkezésünkre áll, ami a minőségi munkavégzéshez szükséges. Vannak kiváló pályák, rengeteg öltöző, sportszerek, írott és videós háttéranyagok, tudományos labor és szakemberek. Sok spanyolországi klubban sem állnak rendelkezésre ilyen profi körülmények, ezért nagyon meglepődtem, amikor először körülnéztem, és megláttam, hogy itt minden megvan. Véleményem szerint a mentalitáson kellene kicsit változtatni, el kell hinnie mindenkinek, hogy bármit el tudunk érni, csak tenni kell érte. Remek játékosok és edzők vannak, minden adott ahhoz, hogy még magasabb szintre lépjen az Akadémia, csak hinni kell benne, hogy képesek vagyunk rá. Ehhez csak kemény munka, a futball szeretete és kitartás kell.

– Milyen célokkal érkezett Győrbe?
– Az ETO múltját és hagyományait maximálisan tiszteletben tartva szeretnék más módszereket és technikákat is beemelni a képzési programba, és létrehozni egy olyan futballfilozófia-mixet, ami igazán egyedivé és összetéveszthetetlenné tenné az ETO Akadémiáját. Úgy gondolom, hogy tudok egyfajta megújulást hozni, látom, hogy a kollégák érdeklődőek és figyelnek arra, amit mondok. Szeretnék segíteni az edzőknek elérni a legmagasabb szintet, tudom, hogy ez egy hosszú folyamat, de napról napra, hétről hétre egyre jobban megismerjük egymást és biztos vagyok benne, hogy a közös munka a játékosok hasznára fog válni. Rengeteg új ötletem van, például szeretném, ha a vírushelyzet enyhülésével beneveznénk a csapatainkat spanyolországi tornákra, mivel úgy gondolom, a nemzetközi környezetben szerzett tapasztalatokból sokat tanulnának a játékosaink, és olyan élményekkel gazdagodnának, amikből a későbbiekben lehet építkezni. Emellett szeretnék spanyolországi tanulmányútra menni az edzőkkel, és meglátogatnánk több akadémiát, ahol mindenki személyesen ismerné meg az ottani módszereket. Ugyanígy fontosnak tartom, hogy időről időre meghívjunk Győrbe egy-egy spanyol szakembert, aki megosztaná velünk a tudását és tapasztalatait akár előadás, akár bemutató edzés formájában.

– Hosszú távon mit szeretne elérni a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémián?
– Soós Imre ügyvezetővel azt a célt tűztük ki, hogy a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia legyen Magyarország legjobb futball akadémiája, így én azon fogok dolgozni, hogy ez megvalósuljon. Szeretném, ha a jövőben az ETO Akadémia lenne a magyar foci egyik legjobb referenciája, és szeretném, hogy mindenki ismerje a csapatainkat és a játékosainkat. Meg kell különböztetnünk magunkat az összes többi csapattól azzal, hogy mások tudunk lenni, ezért az lesz a célom, hogy létrehozzunk egy olyan egyedi játékstílust, ami csak ránk jellemző. Ebben segíthet az, hogyha a spanyol futballfilozófiából bizonyos jó megválasztott elemeket beépítünk az ETO-stílusba. Azt akarom, hogy felismerhető, látványos és stílusos futballt játsszon az Akadémia minden csapata, hogy minden kisgyerek álma az legyen, hogy itt játsszon, és minden szülőnek az legyen a célja, hogy a mi akadémiánkon nevelkedjen a gyermeke. Ehhez nekünk egész mást kell mutatnunk, mint az összes többi utánpótlás nevelő központnak. Természetesen ez egy hosszú folyamat, amihez időre és rengeteg közös munkára van szükség, de hiszek benne, hogy sikerülni fog. Én vagyok az első spanyol sportszakember az akadémián, de bízom benne, hogy nem az utolsó, mert úgy gondolom, további spanyol edzők bevonásával egy újabb lépést tennénk a közös célunkért, hogy Magyarország legjobb labdarúgó akadémiája legyünk – zárta Héctor Martínez Quijeiro az eto.hu-nak adott interjújában.

Kapcsolódó témák: #ETO Akadémia | #labdarúgás |