Sipőcz hetedszer is Európa-bajnok!

Nagy Roland
2022.11.03. 18:51

Hat érmet, közte két aranyat nyertek a magyarok a szarajevói U23-as cselgáncs Európa-bajnokságon. A Koroncói Tutti Judo Club versenyzője, az 52 kilogrammos Gyertyás Róza és a +100 kilós Sipőcz Richárd Európa-bajnok lett, Vég Zsombor ezüst-, Varga Brigitta, Sági Nikolett és a magyar vegyes csapat pedig bronzérmet nyert. A bosnyák fővárosban 40 ország 300 versenyzője lépett tatamira.

A győri Széchenyi István Egyetem judósa, Sipőcz Richárd ezúttal is megállíthatatlannak bizonyult a nehézsúlyúak mezőnyében, hiszen komoly ellenféllel kezdett, de a grúz Guresidze ellen intésekkel sikerült kiharcolni a továbbjutást. Ezek után ipponnal jutott túl a negyeddöntőben a szerb Vracsaron, majd az elődöntőben az izraeli Kompaniezen is. A szarajevói Európa-bajnokság egyéni küzdelmeinek utolsó meccse így magyar érdekeltségű lett, Sipőcz Richárd pedig hosszabbításos küzdelemben ipponnal győzte le a török Ertugot is. Sipőcz így 2019 és 2020 után ismét Európa-bajnoki címet ünnepelhetett az U23-asok között. A 21 éves sportoló összességében már a hetedik Eb-aranyát szerezte meg a különböző korosztályokban, hiszen kettőt nyert az ifjúságiak, és kettőt a juniorok között is.

„Az U23-as Eb-t megelőző felnőtt világbajnokság nagy élmény volt, sajnos nem sikerült jó eredményt elérni. Ennek ellenére élveztem a versenyzést, jó formában éreztem magam, a sorsolásom azonban nem volt túl szerencsés. Az Európa-bajnokságon tavaly második lettem, előtte nyertem már kétszer, és most sem fordult meg más lehetőség a fejemben, mint az első hely. Jó, ha az ember a képességeit mérlegre téve, reálisan látja az esélyeket, és én úgy láttam, ennek az aranynak haza kell jönnie velünk” – mondta Sipőcz Richárd, aki már a 2024-es párizsi olimpiára készül, bár a kvalifikáció kiharcolása nem lesz könnyű.

„Reális cél az olimpiai részvétel, most is utazunk egy kvalifikációs versenyre, a következő időszakot annak szenteljük, hogy a világranglistán stabilan olyan helyen álljak, ami párizsi részvételt jelent. Ez a cél visz előre, a többi teendőt pedig be kell valahogy suvasztani az edzések közé, próbálok az egyetemen mindent úgy megcsinálni, hogy egy hétbe sűrítsem a vizsgaidőszakot” – tette hozzá a győri judós.

Az éremtáblázaton a magyar csapat a törökök és a franciák mögött harmadikként fejezte be az eseményt. A mostani éremtermés 2019 óta a legjobb szereplés az U23-as kontinensbajnokságon.

A Győr+ Reggeliben készült beszélgetést itt tudják visszahallgatni:

Kapcsolódó témák: #cselgáncs | #Európa-bajnokság |