Élvezi az úszást és a harmadik olimpiájára készül

Sebestyén Dalma szeretné, ha szülei is látnák őt úszni Párizsban

Nagy Roland Fotó: O. Jakócs Péter
2023.03.15. 20:05

Sebestyén Dalma jövőre, a párizsi ötkarikás játékok idején lesz 27 éves, és ha minden az elképzelései szerint alakul, akkor már a harmadik olimpiáján állhat rajtkőre. A győri úszó pályafutásában volt olyan mélypont, amikor a visszavonuláson gondolkodott, de jórészt sikereket élt át. Az utóbbi időben a remek eredmények mellett újra élvezi az úszást. Dalma a pályafutásáról beszélt a Győr+ Média Spíler című sportos podcastjében.

2016-ban, amikor Győrbe kerültem, óriási motivációt jelentett, hogy Jakabos Zsuzsannával együtt edzhettem, testközelből láttam, hogy milyen komoly edzésmunkát végez. Tudtam, hogy van még hova fejlődnöm. A riói olimpia nagy csalódást jelentett, utána sportpszichológushoz fordultam. Akkor fogalmazódott meg bennem a környezetváltozás lehetősége, így kerültem Győrbe a testvéremmel, Balázzsal, aki edzőként dolgozik a klubnál” – mesélt az EYOF-győztes, rövid pályás Eb-n bronzérmes sportoló az egyik okról, amiért Székesfehérvár után Győrt választotta. Dalma úgy érzi, az, hogy a saját bátyja az egyik edzője, inkább előnyökkel jár, mint nehézségekkel.

„A tesómmal mindig is nagyon jó kapcsolatot ápoltunk, de a versenyző–edző viszonyban eleinte adódtak súrlódások, ám megoldottuk a problémákat. A mindennapokban ő az egyik legnagyobb támaszom, rengeteget segít, sok mindent megbeszélünk. Korábban úgy gondoltuk, hogy tűz és víz vagyunk, aztán a győri időszakban rájöttünk, hogy nagyon is hasonlítunk: ő is sikereket ér el, csak más területen, sorra szerzi a diplomáit, dolgozik velünk, úszókkal, és a kosárlabdázókkal is. Ami a különbség a testvérem és a másik két edzőm, a Petrov testvérek között, hogy Balázs velem kicsit engedékenyebb.”

Dalma pályafutásában többször volt olyan szakasz, amikor csalódások érték, és ezeket nehezen dolgozta fel, 2019-ben még az is megfordult a fejében, hogy befejezi úszókarrierjét.

„Hosszú edzőtáborok és betegségek után iszonyatosan rosszul úsztam az országos bajnokságon. Úgy éreztem, hogy rengeteg munkát beletettem, és nem jöttek az eredmények, ez nagyon nyomasztó volt, elegem lett az úszásból. Újra meg akartam szeretni ezt a sportot, önmagáért, az öröméért, és nem az eredmények hajszolása miatt. Az országos bajnokság után jó két hónapig úgy jártam le az uszodába, hogy nem akartam vízbe menni. Fura érzés volt, hogy undorodom valamitől, ami az életem része, ezt nagyon nehezen éltem meg. Szerencsére visszataláltam az utamra, és kijutottam a tokiói olimpiára is.

Sebestyén Dalma célja most az, hogy ő legyen a legjobb magyar vegyes úszásban. Onnantól kezdve pedig csak az a kérdés, hogy mindez a világversenyeken, például a budapesti vb-n vagy a 2024-es olimpián mire lesz elég.

„Először kvalifikálni kell. De a gondolat, hogy esetleg a harmadik olimpiámon indulhatok, hihetetlen örömmel tölt el. Párizsba eljöhetne a családom is, ha ők ezt láthatnák, az fantasztikus lenne. Nagyon szeretnék egyszer világbajnoki döntőben úszni, mert ott tényleg a legnagyobbak vannak, azt véletlenül nem lehet összehozni, és úgy gondolom, bennem van egy Európa-bajnoki érem is. Az utóbbi két évben elkezdtem nagyon élvezni a versenyzést, remélem, ez már így is marad” – beszélt terveiről Sebestyén Dalma.

Kapcsolódó témák: #podcast | #Spíler | #sport | #úszás |