Rövid pályás gyorskorcsolya Eb: magyar bronzérem!

MTI Fotó: fradi.hu
2024.01.13. 17:22

Sziliczei-Német Rebeka bronzérmet nyert 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók gdanski Európa-bajnokságának szombati napján.

A Ferencváros 24 éves sportolója világversenyen pályafutása első egyéni dobogós helyét érte el, ezzel folytatódott a magyarok remek sorozata a kontinensviadalokon, a csapat ugyanis így 2006 óta minden Eb-n szerzett érmet.

Sziliczei-Német az elődöntőben nagyon okosan és taktikusan versenyzett, mert a hajrához közeledve élre állt, így kimaradt a hátsó lökdösődésekből, amelyek esést eredményeztek mögötte. A versenybaleset nyomán csak a hollandok olimpiai és hatszoros világbajnok nagy esélyesének, Xandra Velzeboernek volt esélye megelőzni a hátralévő körökben, aki ezt meg is tette, de a második hely is biztos döntőt ért Sziliczei-Németnek. A harmadik futamban két magyar is volt, Kónya Zsófia és Somodi Maja próbált elöl helyezkedni, a hajrában aztán a belga Hanne Desmet és az olasz Gloria Ioriatti is megelőzte a magyar párost, de a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Kónya harmadik helyével is fináléba jutott az idejének köszönhetően.

A hétfős döntőben Sziliczei-Német ezúttal is körökön át az élen korcsolyázott, mígnem a két nagy favorit, Velzeboer és Desmet ritmust váltott és elkezdett az aranyért csatázni, csakhogy mindketten kicsúsztak. A női váltóval tavaly Eb-ezüstérmes magyar versenyző a táv végére elfáradt, így két olasz és egy holland rivális elviharzott mellette, utóbbi azonban ugyancsak elesett, így Sziliczei-Német ölébe hullott a bronzérem, mögötte pedig negyedikként ért célba Kónya. A győzelem Elisa Confortoláé lett Ioriatti előtt, akit mindössze három ezreddel előzött meg.

,,Ez a futam jellemzi leginkább a sportunkat. A jó taktikának köszönhetően jókor voltam jó helyen” – értékelt az M4 Sportnak Sziliczei-Német, aki hozzátette, szerinte régóta kijárt már neki az egyéni siker, de eddig valahogy soha nem neki és a csapattársainak kedveztek a nüanszok, most viszont igen. Megjegyezte, a remek eredménytől függetlenül tisztában van a hiányosságaival, így például az erőnlétén javítania kell.

A férfiaknál Jászapáti Péter és a reményfutamokból elődöntőbe jutott Bontovics Balázs ugyanabban a hetesben szerepelt és a futam esélyesei, azaz a belga Stijn Desmet és a holland Itzhak de Laat mögött harmadik és negyedik helyen haladtak át a célvonalon, így mindketten a kisdöntőbe jutottak. Ott előbbi harmadik, utóbbi hatodik lett, így összesítésben a 10. és a 13. helyen zárt. A győzelmet az 500 méter világ- és Európa-bajnoka, az olasz Pietro Sighel szerezte meg két holland riválisa előtt.

A Hala Oliviában zajló Eb-n szombaton még az 500 méter küzdelmeit és a váltók elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méteres futamokkal és a staféták fináléival zárul a verseny.