Rácz Zsófia bajnoki döntőbe vezetné az ETO női focicsapatát

Fotó: eto.hu
Pécskai István
2022.01.25. 16:32

Bravúrosan szerepel a labdarúgó-élvonalban az ETO FC női csapata, amely a tavaszi folytatást a tabella második helyéről várja. A gárda rutinos játékosa, a 112-szeres magyar válogatott Rácz Zsófia bízik benne, a győri együttes a szezon végén bajnoki finálét játszhat.

Mi a mostani ETO legnagyobb erőssége?

A csapategységet kell elsősorban kiemelni. Remek közösséget alkotunk a pályán és azon kívül is. Az együttesben tapasztalt játékosok és fiatal tehetségek futballoznak, akik jól kiegészítik egymást.

Ön is a rutinos focisták közé tartozik, sokat segíthet a fiataloknak. Milyen a mentorszerep? 

Vezetőedzőnk, Menczeles Iván ebben a szerepkörben is számít rám, mondhatjuk, hogy én vagyok a jobb keze a pályán. Úgy érzem, a fiatalok hallgatnak rám, elfogadják a tanácsaimat. Nagyon nyitottak, sokat kérdeznek, folyamatosan fejlődni szeretnének, ami nagyon pozitív a jövőre nézve.

Javában zajlik a felkészülés a bajnokság folytatására. Melyek a legfontosabb teendők ebben az időszakban?

Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk az erőnléti edzésekre, fizikálisan muszáj csúcsformába kerülnünk a folytatásra. Emellett fontos, hogy taktikailag is erősödjön a csapat. Az edzések és a felkészülési mérkőzések lehetőséget adnak a gyakorlásra. A szezon előtt arról beszéltünk, hogy szeretnénk elérni az első három hely valamelyikét az NB I-ben. Jó úton haladunk a célunk megvalósítása felé.

Akár még a bajnoki döntőbe is bejuthat az ETO?

Bízunk benne. Ehhez az alapszakaszban az első vagy a második helyet kell megszereznünk. Minden meccsen úgy lépünk pályára, hogy győzni szeretnénk. Remélhetőleg folytatjuk a jó szereplésünket, és akkor megmérethetjük majd magunkat a fináléban. Ehhez persze az is szükséges, hogy egészségesek legyünk, elkerüljenek bennünket a sérülések és a betegségek.

Korábban átesett a koronavírus-fertőzésen. A betegségnek komoly szövődménye volt, szívizom-gyulladás miatt hosszú hónapokat kellett kihagynia. Mi a helyzet most az egészségével? 

Minden rendben van, köszönöm! Nagyon boldog voltam, hogy tavaly nyáron ismét megkaptam az engedélyt arra, hogy pályára lépjek. Nehéz időszak van mögöttem. Örülök, hogy jól sikerült az őszi szezon, bízom benne, a tavaszi még jobb lesz.

Hogy látja, a csapat menetelése még több szurkolót csábíthat ki a hazai meccsekre? 

Kétségtelen, a jó szereplésünkkel felhívtuk magunkra a figyelmet. Úgy tapasztaltam, az elmúlt időszakban kicsivel többen jártak a meccseinkre. Csak arra tudom buzdítani az ETO szurkolóit, hogy még nagyobb számban támogassanak bennünket. Mindezt gólokkal, jó játékkal és győzelmekkel igyekszünk meghálálni.

A női foci általános megítélését milyennek látja most? 

Szerintem sokat javult az elmúlt időszakban. A média nagy hangsúlyt fektet a népszerűsítésére. Mi magunk is próbáljuk reklámozni, ahogy csak tudjuk. Sokkal több embert érdekel a női labdarúgás, mint korábban, és remélhetőleg a népszerűsége tovább nő majd.

Nemcsak futballistaként, hanem edzőként is tevékenykedik, az ETO U17-es akadémiai korosztályát irányítja. Milyen tapasztalatokat szerezett eddig trénerként?

Pozitívakat! Szeretek edzőként tevékenykedni, teljesen más kihívás, mint futballistának lenni. Próbálom átadni a karrierem során megszerzett tudásomat a fiataloknak. Igyekszem emellett folyamatosan fejlődni, jelenleg az A licences képzésen veszek részt.

Kapcsolódó témák: #labdarúgás |