Puskás-díj – Mbappé és Richarlison is a jelöltek között

MTI Fotó: puskas.com
2023.01.12. 18:02

Kylian Mbappé és Richarlison mellett három női játékos is bekerült az év góljának járó Puskás-díj jelöltjei közé - a 11-es listát csütörtökön tette közzé a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA).

Hirdetés

A jelöltek közül a szervezet honlapján szavazók választják ki a három legszebb gólt, majd egy szakmai testület dönt a győztesről.

A francia válogatott ásza, Mbappé a katari világbajnokság döntőjében szerzett második találatával került be a legjobbak közé, míg a brazil Richarlison a szerbek elleni, akrobatikus mozdulattal, félfordulattal elért góljával “pályázik”.

A listán szerepel még az olasz Mario Balotelli, a francia Théo Hernández és Dimitri Payet, az U23-as találkozón eredményes ausztrál Alou Kuol, az argentin Francisco González Metilli és a lengyel Marcin Oleksy. A nőket a francia Amandine Henry, az angol Alessia Russo és a spanyol Salma Paralluelo képviseli.

Az internetes szavazás már el is indult, február 3-ig lehet voksolni. A FIFA február elején hozza nyilvánosságra a legjobb hármat, majd a díjat február 27-én adják át.

A 2022-es jelöltek a FIFA honlapja alapján:
Mario Balotelli (Adana Demirspor-Göztepe, 2022. május 22.)
Amandine Henry (Barcelona-Olympique Lyon, 2022. május 21.)
Théo Hernandez (Milan-Atalanta, 2022. május 15.)
Alou Kuol (Irak U23-Ausztrália U23, 2022. június 4.)
Kylian Mbappé (Argentína-Franciaország, 2022. december 18.)
Francisco González Metilli (Central Cordóba-Rosario Central, 2022. augusztus 1.)
Marcin Oleksy (Warta Poznan-Stal Rzeszow, 2022. november 6.)
Salma Paralluelo (Barcelona-Villareal, 2022. április 2.)
Richarlison (Brazília-Szerbia, 2022. november 24.)
Alessia Russo (Anglia-Svédország, 2022. július 26.)
Dimitri Payet (Olympique Marseille-PAOK, 2022. április 7.)

A Puskás-díjról

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 2009-ben története során először nevezett el díjat egy korábbi játékosról, mégpedig Puskás Ferencről, az Aranycsapat 2006 novemberében elhunyt futballistájáról. A díjról szóló szerződést Joseph Blatter akkori elnök és a legendás játékos özvegye írta alá 2009. október 20-án a szintén Puskás Ferencről elnevezett felcsúti futballakadémián.

Az év góljáért járó Puskás-díjat idén adják át 14. alkalommal. Az első ilyen elismerést a portugál Cristiano Ronaldo vehette át Puskás Ferenc özvegyétől, majd a török Hamit Altintop, a brazil Neymar, a szlovák Miroslav Stoch, a svéd Zlatan Ibrahimovic, a kolumbiai James Rodríguez, a brazil Wendell Lira, a malajziai Mohd Faiz Subri, a francia Olivier Giroud, az egyiptomi Mohamed Szalah, azután 2019-ben – első magyarként – Zsóri Dániel, majd a dél-koreai Szon Hung Min, legutóbb pedig az argentin Erik Lamela volt a díjazott.

Eddig kétszer adta át magyar a díjat: Puskás Ferenc özvegye után Zlatan Ibrahimovic Orbán Viktor miniszterelnöktől vehette át az elismerést.

A FIFA futballbizottsága minden évben összeállít egy listát, amelynek góljaira a szurkolók szavazhatnak a FIFA hivatalos honlapján. Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont. A futballkaput és benne labdát formázó elismerést női játékos is kiérdemelheti.

A Puskás-díj ötlete Csorba Istvántól származik. A FIFA-t – Puskás Ferenc özvegyének felhatalmazásával – 2007-ben kereste meg Szöllősi György az elképzeléssel, amelyet Blatter egyértelműen támogatott, de a terveket szerzői és névhasználati jogok miatt csak 2009 decemberében sikerült valóra váltani. A Puskás-díj eszmei atyja időközben elhunyt.

A Puskás-díj odaítélésének feltételei:
– gyönyörű gól legyen (ebbe beletartozhat a távoli lövésből, kitűnő összjátékból vagy például fej fölüli magasságból lőtt gól)
– a gól ne a másik csapat hibájából vagy szerencsével szülessen
– a gólszerző nem viselkedhetett sportszerűtlenül a meccsen, illetve nem doppingolhatott.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #labdarúgás | #Puskás-díj |