Petanque-ozni várják a nyugdíjasokat!

Földvári Gabriella Fotó: Ács Tamás
2023.07.09. 17:54

Győrben is egyre elterjedtebb sport a petanque, amely Franciaországból indult világhódító útjára a 14. században. Marcsa György, a Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományú Klubjának vezetője, a játék egyik nagy szakértője, győri terjesztője beszélt lapunknak arról, hogy miért is érdemes petanque-ozni.

Marcsa György 2009-ben a katonai szolgálata alatt, a laktanyában, katonai sportágként ismerkedett meg a golyós játékkal. Annyira megtetszett neki, hogy háromfős csapatban egy versenyen meg is mérettette magát. Nyertek. Azóta ez a hobbija, több-kevesebb sikerrel versenyeken is részt vesz folyamatosan.

Érdemes tudni, hogy a petanque első írásos emléke a 14. századból, Franciaországból származik: katonák játszották ágyúgolyóval. Ők terjesztették el a világ számos pontján. Az első hivatalos versenyt 1910-ben Provance-ban rendezték, és az ott felállított szabályok a mai napig érvényben vannak.

A petanque játszható egyéniben és párosban fejenként három golyóval, illetve háromfős csatban fejenként két golyóval. Fémgolyókkal dobnak, a célgolyó pedig fából van. A játék célja az, hogy a csapatok a golyókat közelebb juttassák a célgolyóhoz, mint az ellenfél. Egy menet végén az a csapat kap pontot, akinek a golyói közelebb vannak az célgolyóhoz. A mérkőzést az nyeri, aki előbb eléri a 13 pontot.

Az olimpiai sportágak közé nem sikerült felvetetni, pedig tettek rá kísérletet a játék hódolói, hogy legalább a párizsi olimpián megmérettessék magukat.

Marcsa György pontos számot nem tudott mondani, hogy városunkban hányan űzik ezt a sportot, de klubjának ötödik éve, az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület tagjai számára pedig idén második alkalommal szervezett versenyt, amelyeken szép számmal szerepeltek a szépkorúak. Természetesen a hölgyek is kiveszik részüket ebből a játékból is, számukra női vagy mix, azaz vegyes versenyt indítanak.

A játék előnyeiről a szakember elmondta, hogy azt kortól, nemtől függetlenül bárki játszhatja, remek szabadidős tevékenység. A szabályok egyszerűek, a dobás technikája könnyen elsajátítható. A résztvevők szabad levegőn vannak, jó társaságban, lehet beszélgetni, de közben gondolkozni is kell és alkalmazkodni a talajviszonyokhoz, hiszen bármilyen terepen játszható. Győrben a Radó-szigeten, a Batthyány parkban szoktak gyakorolni a nyugdíjasok. Sőt, még hajolgatni sem muszáj a golyókért, ha valaki beszerzi a játékhoz alkalmazható mágnest, amellyel felveheti a földről a golyót.

Aki ki szeretné kipróbálni, vagy csatlakozni kíván a győri petanque-osokhoz, az keresse Marcsa Györgyöt személyesen vagy e-mailben: georgeba@freemail.hu, ő szívesen tart bemutatókat, tájékoztatókat. 

Kapcsolódó témák: #nyugdíjasok | #petanque | #szépkorúak |