Tehetséges tenisz tréner

Pattog a labda, ki tudja hol áll meg…

Fotó: P. Csapucha Adrienn
P. Csapucha Adrienn
2022.02.23. 10:06

6 éves kora óta elkíséri a mindennapjait a tenisz, már nem is tudna nélküle létezni, de nem ez volt az elsődleges döntés, amiért jó néhány évvel ezelőtt a gyerekeknek is elkezdte tanítani ezt a sportágat. Sokkal inkább az motiválta, hogy átadja mindazt a tudást, ami benne van. Az utánpótlásnevelés miatt saját karrierje ugyan háttérbe szorult, ám nemrégiben újra felvette az ütőt, a napokban értékes pontokkal a világranglista 252. helyére került. Ő Szombati-Serfőző Eszter, a tehetséges tenisz tréner.

Mindig is szerény volt, soha nem kérkedett eredményeivel, holott igazán lenne mire büszkének lennie. Korábban az U18-as korosztályban a magyar bajnoki címet is megszerezte, de szerepelt a magyar válogatottban, sikeresen indult profi WTA versenyeken, sőt 1992 óta résztvevője az ausztriai csapatbajnokságoknak is. Most pedig a seniorok között szeretne bizonyítani. „Az egész életemet behálózza a tenisz, tulajdonképpen minden életszakaszomnak szerves része volt ez a labdajáték. Ám mikor elkezdtem foglalkozni a gyerekek oktatásával, a versenyzés háttérbe került” – árulta el Szombati-Serfőző Eszter, aki nem mellesleg a Magyar Tenisz Szövetség Gyerek Tenisz Bizottságának elnöke is.

Eszter a pályán is mindig maximalista

Éppen ennek a megbízatásának köszönheti, hogy néhány hete ismét ütőt ragadott, pályára állt, szervált, kiengedte a tenyeresét és a fonákját, és egészen a harmadik helyig küzdötte magát. „Találkoztam azokkal a barátaimmal, akikkel régen együtt versenyeztünk és ők ösztönöztek arra, hogy induljak a senior kategóriában. Természetesen itt is van Európa- és világbajnokság, ahol a szerencsések hazánkat képviselhetik, így végülis úgy döntöttem, hogy miért ne, ezt meg kell próbálni” – mesélte lelkesen a sportoló.

Eszter első hazai senior versenye, nemzetközileg is a kategória egyik legmagasabb besorolású küzdelme volt. Nem meglepő, hogy harmadik, dobogós helyével összesen 330 pontot szerzett, így rögtön a világranglista 252. helyére került, ahol több mint 1500 versenyző szerepel.

Ráadásul három hét állt rendelkezésére a felkészülésre, ez idő alatt a győri teniszélet két oszlopos tagja segítette munkáját, Birtha Gáborral és Horváth Károllyal edzett. „Fontos volt, hogy felmérjem a mezőnyt, hogy kiderüljön, hogy azzal a tudással és tapasztalattal amivel rendelkezem, meddig juthatok egy ilyen típusú tornán. Nyertem a világranglista 22. helyezettje ellen, de játszottam a világelső ellen is, szoros meccsek voltak. A tervem mindenképpen az, hogy a jövőben bekerüljek a TOP 10-be, úgy gondolom, ez reális cél lehet” – hangsúlyozta Eszter, és egyúttal azt is elárulta, hogy bár sűrű a versenynaptár mindenképpen szeretne külföldi tornákon is elindulni. Ennek több oka van, főként az, hogy szeretne példát mutatni kislányának, az ugyancsak a teniszben szárnyait bontogató Johannának, és összes tanítványának.

Több mint 50 gyermeket oktatnak a Labdabandában

Magától értetődő tehát, hogy az új kihívások mellett nem hanyagolja el a tanítványokat sem, folyamatosak az edzések, az Eszter által alapított tenisziskolában, a Labdabandában több mint 50 gyermekkel foglalkoznak, a GYAC Tenisz Szakosztályának vezetőjeként pedig az ifjú tehetségek felkarolását is fontos feladatának tartja.

Berecz András, Szombati-Serfőző Eszter és Berecz Benedek

„Fontos munkát végzünk GYAC-os edzőtársaimmal Berecz Benedekkel és Berecz Andrással. Köszönjük Győr város önkormányzatának, és nem utolsó sorban Papp Oszkárnak, a GYAC elnökének segítségét. A támogatásoknak köszönhetően igazi tenisz közösség kovácsolódik a Kálóczy téri – és az Olimpiai Sportpark teniszpályáin – emelte ki a szakosztályvezető.

Lelkes fiatalok az OSP-ben

Hogy mennyi értékes ponttal gazdagodhat még Eszter azt nehéz megjósolni, egy azonban biztos, a kitartásával és az elhivatottságával nem lesz gond, a labda pedig csak pattog, és reméljük jó ideig még nem áll meg…

Kapcsolódó témák: #GYAC | #Labdabanda | #tenisz |