Párizs 2024 – Guzi, Gulyás, Bőhm és Szép indul öttusában

MTI Fotó: pentathlon.hu
2024.06.24. 18:56

A három magyar közvetlen kvótás női öttusázó közül Guzi Blanka és Gulyás Michelle vehet részt a párizsi olimpián, Erdős Rita tartalék. A férfiaknál Bőhm Csaba és Szép Balázs indulhat, Demeter Bence - aki a ranglistáról lenne nevezhető - a tartalék.

Balogh Gábor, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke hétfőn számolt be a döntésről, amelyet Martinek János szövetségi kapitány előterjesztése és a szakmai bizottság állásfoglalása után hozott meg az elnökség.

Guzi Blanka másfél hete ezüstérmes lett a kínai Csengcsouban rendezett világbajnokságon, Erdős Rita pedig ugyanott harmadikként végzett. Az első három helyezett kapott kvótát. A korábban vb-ezüst- és bronzérmes Gulyás Michelle egy éve, a krakkói központú Európa Játékokon harcolta ki hetedik helyével a részvétel jogát. A lengyelországi viadalon nyolc kvótát osztottak.

A férfiaknál Bőhm Csaba az idei vb-t megnyerte, de már tavaly kvalifikációhoz jutott azzal, hogy Krakkóban bronzérmes volt. Csengcsouban Szép Balázs végzett a második helyen, neki ez a vb-érem ért kvótát.

Öttusában egy országból nemenként két versenyző indulhat az olimpián, és mivel többen szereztek kvótát, ezért kellett a szövetségnek döntenie a résztvevőkről.

Bevezetőjében Balogh Gábor felidézte, hogy történelmi sikert hozott az idei világbajnokság, aminek nagyon örülnek, de azzal, hogy összességében három közvetlen kvóta jött össze a nőknél, választani kellett. Alapesetben a szövetségi kapitány javaslatot tesz, a szakmai bizottság azonban múlt szerdán nem tudott egyértelmű döntést hozni, ezért maradt ez a feladat az elnökségre. A szövetség vezetője úgy fogalmazott, azt kellett átgondolni, kivel tud a magyar öttusa eredményesebb lenni, előrelépni, a kiutazó csapat tagjai kivel alkotnak nagyobb egységet, kik tudják egymást jobban motiválni.

“Nehéz döntés volt” – szögezte le, hozzátéve, hogy titkos szavazáson alakult ki a végeredmény, és 9-2 arányban támogatták az elnökségi tagok Gulyás Michelle indulását Erdős Ritáéval szemben. Balogh Gábor elárulta, hogy neki előzetesen is megvoltak az érvei, és ezeket meg is osztotta a sajtótájékoztató résztvevőivel. Szerinte egyik oldalon ott vannak a számok, az eredmények, a másikon meg az, hogy a döntés szívügy is. Az elnök azt mondta, hogy a válogatási elvhez az elnökségnek elvileg ragaszkodnia kell, de a szövetségben az elmúlt év végén új elnökséget választottak. “Ha én akkor itt lettem volna, amikor a válogatási elvet elfogadták, mást javasoltam volna” – árulta el.

Úgy vélte, hogy a világbajnoki szereplésnek túl nagy súlya volt, és egy elrontott lovaglást nem lehetett “helyettesíteni”  más versenyen elért jó lovas eredménnyel – utalt arra, hogy Gulyás a vb-döntőben pont nélkül maradt a lovaspályán. Emlékeztetett rá, hogy Gulyás Michelle az összes idei világkupaversenyen, amelyen elindult, döntőbe jutott, míg a másik két versenyző maradt le fináléról. “Itt olimpia lesz, szükség van a tapasztalatra, a kiegyensúlyozottságra, amit Michelle az elmúlt három-négy évben hozott” – folytatta. Balogh szerint Erdős Ritának igazi felnőtt tapasztalata még kevés van.

Arról is beszélt, hogy fontos a futás, ami a verseny végén van, de Gulyás a budapesti gyengébb szereplése óta ebben a számban “visszaépítette magát”, ugyanakkor a kulcsszám mégis csak a vívás, melyben viszont éppen ő nyújtott stabil teljesítményt. Mindig pluszban zárt, ami a győzelmeket és a vereséget illeti, míg Erdősnek nem kiegyensúlyozott, erős száma a vívás.

Úgy vélte, nem szerencsés, hogy az elnökségre maradt a döntés, ugyanakkor azt mondta, ha már így alakult, annyi előnye volt, hogy a vezető testületben nincs egyesületi kötődés. “Azt hiszem, az elnökség jó döntést hozott” – hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva Martinek János szövetségi kapitány azt mondta, objektív javaslatot készített, a válogatási elv alapján beírta a helyezéseket a megfelelő sorokba, ami kiadta a végeredményt, és ez alapján ő Guzi és Erdős, illetve Bőhm és Szép indulását javasolta.

Nyitókép: Szép Balázs és Gulyás Michelle váltása a laserrun versenyszámban az ankarai világkupa-döntőn (pentathlon.hu)

Kapcsolódó témák: #olimpia2024 | #öttusa | #sport |