Győri Audi ETO KC

Otthon is keményen edzenek a győri lányok

Fotó: etokc.hu
Győr+
2020.03.26. 17:36

A Győri Audi ETO KC erőnléti edzője, Holanek Zoltán röviden betekintést engedett a játékosok egyéni edzéstervének összeállításakor figyelembe vett szempontokba. A szakember bízik benne, hamarosan ismét együtt dolgozhatnak a csapat.

Az erőnléti edző egy nagyon gondosan összeállított otthoni edzéstervet dolgozott ki a kézilabdázóknak, amely segít megtartani az erőnlétüket és kellően változatos is. Persze a végrehajtása fegyelmet is igényel, de ne felejtsük el: profi sportolókról van szó.

„A legfőbb cél az, hogy a kondicionális képességeiket szinten tartsuk, ezért úgy terveztük és állítottuk össze az edzéstervet, hogy négy fő rész valósuljon meg – kezdte Holanek Zoltán a csapat hivatalos honlapján.

S ami a lányokra otthon vár:

  • 1. saját testsúlyos stabilizációs gyakorlatok, core gyakorlatok és prevenciós gyakorlatok (egyensúly) 
  • 2. erősítő jellegű dinamikus gyakorlatok 
  • 3. a kardiovasculáris rendszert (légzési-keringési rendszer) karbantartó, fejlesztő gyakorlatok (futások- és magas intenzitású  intervall, mini intervall gyakorlatláncok).
  • 4. a gyorsaság robbanékonyság mozdulatgyorsaság karbantartására irányuló gyakorlatok.”

„A saját területünkön az a célunk, hogy játékosaink a lehető legjobb állapotban legyenek– folytatta Zoltán. “Mindezek érdekében komplexen kell terveznünk, azaz minden olyan képességet, amit év közben treníroztuk, azokat most is edzenünk kell.”

„Sajnos a kézilabda sportágat jellemző kreatív döntések, a taktika most nem kerül fókuszba és az intenzív erőfejlesztésben (nagysúlyos gyakorlatok) is hiányt szenvedünk ezen időszak alatt, ugyanis az ahhoz szükséges eszközök nem állnak sportolóink rendelkezésére.

A közös munkára még várni kell…
Fotó: gyorietokc.hu

Azonban, a kialakult helyzetben a pozitívumot keresve elmondhatjuk, hogy most remek lehetőség nyílik a mobilizáció-stabilizáció fejlesztésére, melyek hosszú távon a prevenciót segítik.

A kreativitás is megjelenik a mindennapokban, hiszen a lányok saját maguk színesítik a gyakorlatokat kedves, vicces megvalósításokkal, közeggel, illetve kihívásokat küldenek egymásnak, ami jó hatással van a csapatszellemre.

Készítettünk egy négy hetes tervet, melyben hetente más-más képességet helyeztünk a középpontba, és hétről hétre változtatunk, nehezítünk. A következő héten már számot kell adniuk a lányoknak az eltelt időszak munkájáról – egy kis videós házi versenyt „szervezünk”, melyben leteszteljük a lányok képességeit, hogy a következő ciklust is optimálisra tudjuk tervezni.”,

Holanek Zoltán azt is elmondta, hogy a mostani időszakban, a nem várt helyzetben a tervezés a legfontosabb, hiszen az teszi lehetővé, hogy az optimális állapottal találják szembe magukat, azaz senki esetében se lehessen szó alul-, illetve túledzettségről, ezáltal is megelőzve a sérülések kialakulását.  

Egyelőre csak emlék a közös munka, de bizakodnak az ETO-nál
Fotó: gyorietokc.hu

„A játékosaink visszatérését követő első lépés a tesztelés lesz – tudnunk kell, hogy hol tartunk, aztán a kapott értékeket összevetjük a szezonban mért eredményekkel, levonjuk a szükséges konzekvenciákat és ezek alapján tervezünk tovább. Aztán jön a munka, munka és a munka – amit szerintem még soha nem vártunk ilyen nagyon!” zárta Holanek Zoltán.

Kapcsolódó témák: #Győri Audi ETO KC | #kézilabda |