Anna megszerezte az Ironman-müzlistálat

Ötödik lett a világbajnokságon a győri triatlonos

Nagy Roland Weinhardt Anna/Facebook
2022.10.31. 16:04

Weinhardt Anna tíz éve hobbiként kezdett el a triatlonozni, nem sokkal később már félmaratont és maratont futott, közben triatlonban is egyre komolyabb távokat teljesített remek időkkel. Anna alapította a Győri Triatlon Sportegyesületet 2017-ben. Féltávú ironman-vb-n már három éve is szerepelt, azóta pedig több magyar bajnoki címet is szerzett. Legnagyobb álma az volt, hogy kiharcolja a részvétel jogát a legismertebb és az egyik legkeményebb hosszú távú ironman-viadalon, a világbajnokságon, amelyet a kezdetek óta Hawaii-on rendeznek. Az már a csoda kategóriába tartozik, hogy a győri lány az ötödik helyen ért célba.

A triatlon ironman távjának a hawaii világbajnokság a csúcsa?

Igen, ez így van. Negyven éve léteznek ironman-viadalok, és a kezdetek óta ott rendezik meg a világbajnokságot, a tradíció tehát már alapból megadja a rangját. A másik különlegessége, hogy a hawaii természeti adottságok nagyon különböznek a világ összes többi versenyhelyszínétől, ez okozza a legnagyobb kihívást. Ezen a vb-n még a profik is arról beszélnek, hogy mekkora kihívás a forróságban, a folyamatosan változó szélben, a lávamezők mellett nulla árnyékban teljesíteni az ironmant.

Számodra mi jelentette a versenyen a legnagyobb próbatételt?

A megszokottól eltérően az óceánban ússzuk le a 3,8 kilométert, olyan hullámok között, ahol az ember elveszti a tájékozódó képességét, mert nem látja a bójákat. Amikor megérkeztem a szigetre, és edzettem egy kicsit, csak az járt a fejemben, hogy hogyan fogom én ezt végigcsinálni. A verseny napján annyival jobb a helyzet, hogy tömegrajt van, és könnyebb úgy meghatározni, merre van az előre, ha mások után mész. A 90 km-es kerékpározás alatt a szél és a meleg a legnagyobb próbatétel. Itt a szél folyamatosan forog. Lehet, hogy egy szakaszon szembeszélben tekersz és arra számítasz, hogy visszafelé hátszél segít majd, de közben megfordul a szélirány. Így taktikázni is nehéz, mert nem tudod, milyen meglepetés jön. Mindez iszonyatos forrósággal társul, és hiába hűtöm magam vízzel, pillanatok alatt megszárad a ruha. Több mint tíz órán át tart a verseny, így például elkerülhetetlen, hogy vízhólyagosodjon a lábfej, a talp, ami nagyon fájdalmas. Aki egy ilyen viadalra indulási jogot szerez, fizikálisan nagyon rendben van. Testben képes a versenyző arra, hogy megcsinálja, leküzdje a távot, de a vége, a futás utolsó tíz kilométere fájdalmak között már fejben dől el.

Mi a legjobb az ötödik helyezésben?

A világbajnokságon minden kategóriában az első öt helyezettet hívják fel a dobogóra, és az ötödikkel kezdik, így én kezdhettem a sort, és megvárhattam a női és férfi helyezetteket. Én élvezhettem az ünnepi hangulatot a közönség előtt a legtovább. Nagy jelentősége van egy ilyen sikernek. Idén magyar színekben tízen jutottunk ki a vb-re, hét férfi és három női versenyző, és az én eredményem lett a legjobb. Óriási büszkeség már kijutni is, a dobogó pedig csodaszámba megy.

A különleges díjat, amit kaptál, müzlistálnak nevezted. Tényleg azt kaptatok?

Ez valójában egy fából faragott vizestál, egy hawaii különlegesség, régen arrafelé ezt használták vízhordásra, később pedig ez lett a hawaii világbajnokság jelképe, ez jár az érem mellé, különböző méretben, a helyezésektől függően. Nagyon örültem az ötödik helynek, mert a megszerzése négy másodpercen múlott, 10 óra 28 perc versenyzés után egy sprint finis döntött. Szóltak a hajrában, hogy hatodik vagyok, és utolérhető az előttem futó riválisom. A végén lefutottam őt, így állhattam fel a dobogóra.

Mik a terveid azok után, hogy a nagy álom beteljesült?

Az a helyzet, hogy azon a ponton vagyok, hogy az álmaim valóra váltak, amit szerettem volna, azt elértem, és nagyon elfáradtam. Évek óta keményen edzek, versenyzem, minden napom a sportról szólt. Most pihenek, visszaveszek a tempóból és élvezetből sportolok. Egyelőre ez a rövid távú terv. Most Németországban élek, de távmunkában továbbra is irányítom a győri klubot. Szerencsére nagyon szuper edzőink vannak, a gyerekek mindennapos sportolási lehetősége biztosított.

Kapcsolódó témák: #Hawaii | #Triatlon | #világbajnokság |