Összefogott a sportvilág Oroszország ellen

Illusztráció
Győr+
2022.02.28. 12:34

Tiltakozik a sportvilág Oroszország ellen, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt csütörtökön háborút indított Ukrajnával szemben. A harcok azóta is zajlanak. A svéd, a cseh és a lengyel futballszövetség illetékesei jelezték, hazájuk válogatottja nem kíván pályára lépni az oroszok ellen.

Az érintett három csapat márciusban, a világbajnokság pótselejtezőjén szerepelne Oroszországgal szemben, semleges helyszínen. Úgy tűnik, a nemzetközi szövetség (FIFA) számára két lehetőség maradt: vagy kizárja Oroszországot, amely így biztosan nem lenne ott a 2022-es katari világbajnokságon, vagy játék nélkül juttatja tovább mindkét körből, ellenfelei visszalépése miatt. Utóbbi esetén az oroszok automatikusan kvalifikálnák magukat a vb-re.

Később a Svájci Labdarúgó-szövetség is jelezte, az orosz–ukrán háború miatt sem a férfi, sem pedig a női válogatottja nem hajlandó pályára lépni az orosz válogatott ellen.

A Nemzetközi Cselgáncsszövetség (IJF) bejelentette, hogy felfüggeszti Vlagyimir Putyin tiszteletbeli elnöki tisztségét és nagyköveti megbízását, Szergej Szolovejcsik, az Európai Cselgáncs Szövetség (EJU) orosz elnöke pedig lemondott posztjáról.

A pályaedzőként Lőw Zsoltot is foglalkoztató Chelsea labdarúgócsapatának orosz tulajdonosa, Roman Abramovics bejelentette, hogy átadja az irányítást a klub jótékonysági alapítványának.

Az ukrán labdarúgók közül az angol Manchester City játékosa, Olekszandr Zincsenko rendkívül durva üzenettel fejezte ki véleményét arról, hogy Putyin háborút indított a hazája ellen.

,,Remélem, a legfájdalmasabb módon halsz majd meg” – írta az orosz elnöknek címezve az Instagramon a focista, aki később törölte a bejegyzést.

Könnyekig hatódott a becserélésénél Roman Jaremcsuk, a portugál Benfica 36-szoros ukrán válogatott labdarúgója. A focistát a 61. percben küldték pályára a Guimaraesszel vívott győztes bajnoki találkozón (3-0). A nézők felállva tapsolták a játékost, akit az edzői stábja is nemes gesztusban részesített, hiszen beállását követően megkapta a csapatkapitányi karszalagot.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) fegyelmi eljárást indított Szergej Karjakin orosz nemzetközi nagymester ellen, aki nyílt levélben támogatta Oroszország ukrajnai hadműveletét

A finn Jokerit Helsinki úgy döntött, nem vesz részt az orosz bázisú Kontinentális Jégkorong Liga (KHL) rájátszásában. A finn csapat jövő héten a Szpartak Moszkva ellen kezdte volna meg a playoff-szereplést, de Jari Kurri klubelnök bejelentette, a gárda idő előtt befejezi a szezont.

Az angol Arsenal és a Wolverhampton korábbi hátvédje, az ukrán Oleg Luzsnyi elmondta, nem tér vissza Angliába, hogy folytassa edzői pályafutását, hanem Ukrajnában marad, hogy harcoljon a hazájáért. A volt focista a londoniakkal egyszer megnyerte a Premier League-et, kétszer pedig az FA-kupát, és állítása szerint nagyon közel állt ahhoz, hogy visszatérjen Angliába edzőként, ám akkor tört ki a háború.

A Bokszvilágszervezet (WBO) könnyűsúlyú interkontinentális övének tulajdonosa, a kétszeres olimpiai bajnok, korábbi könnyűsúlyú WBA- és WBO-bajnok Vaszil Lomacsenko szintén beállt Ukrajna hadseregébe, szeretné segíteni nemzetét az Oroszország elleni háborúban.

Kapcsolódó témák: #háború | #konfliktus | #Oroszország | #Ukrajna |