40 éve verte az ETO a belgákat

,,Örök élmény marad a Standard Liege legyőzése”

Fotó: valogatott.blog.hu
Pécskai István
2022.09.30. 12:00

Negyven évvel ezelőtt aratta története egyik legfényesebb győzelmét az ETO FC labdarúgócsapata a nemzetközi porondon. A gárda 3-0-ra verte a belga Standard Liege együttesét a Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) első fordulójában, hazai pályán huszonötezer néző előtt.

Az első mérkőzésen a bátran támadó ETO 5-0-s vereségbe szaladt bele. A zöld-fehérek ennek ellenére úgy léptek pályán a Győrben rendezett visszavágón, hogy megfordítják a párharcot.

Az első félidőben Szentes Lázár révén előnybe is került a gárda, amely a második játékrészben Hajszán Gyula és Burcsa Győző találatával már 3-0-ra is vezetett, sőt egy tizenegyest is elvégezhetett, de sajnos elbiházta.

Bár az ötgólos hátrányból csak hármat sikerült ledolgozni, s nem jött össze a továbbjutás, a lelátón ülők tomboltak, a szurkolók egy emberként éltették a szenzációs játékot nyújtó ETO-t.

,,Jó érzések vannak bennem, ha visszagondolok erre a mérkőzésre. Örök élmény marad a Standard Liege legyőzése. Már a párharc első mérkőzésén is a saját játékunkat játszottuk, nem álltunk be védekezni, pedig a belgák akkoriban Európa egyik legjobb csapatát alkották. Sajnos öt góllal kikaptunk, ugyanakkor úgy álltunk hozzá a visszavágóhoz, hogy a célunk a továbbjutás. Fantasztikus biztatást kaptunk a közönségünktől, egymásra talált a csapat és a szurkolótábor. A drukkerek már az elejétől úgy támogattak minket, mintha 0-0 lenne az állás. A belgák pedig úgy jöttek Győrbe, hogy simán nyernek. Aztán csalódniuk kellett. Amikor háromgólos hátrányban voltak, már láttuk az arcukon a tanácstalanságot, minden erejükkel védekeztek. Bár nem sikerült ledolgoznunk a hátrányt, óriási élményt jelentette a meccs” – emlékezett vissza Szabó Ottó, a csapat legendás korábbi támadója, aki kezdőként végigjátszotta a találkozót.

Kapcsolódó témák: #ETO | #labdarúgás |