Olimpiai éremre vágyik a parasportoló

Győr+
2019.12.02. 18:09

Stadler Tamásról tízből kilenc orvos azt mondta születése előtt, hogy egészségesen jön a világra. Végül annak az egynek lett igaza, aki mást állított. A most 27 éves fiatalember nyitott hátgerinccel született, a cikkünk végére azonban önök is meggyőződhetnek arról, hogy összességében nézve, a többségnek volt igaza.

A hazai válogatott parasportoló a 7. osztályban még alig volt több 40 kilónál, a fizikai gyengesége sok mindenben gátolta őt, ebbe viszont nem akart beletörődni. „Először két 10 kilogrammos súlyzót vásároltunk, amivel egész nyáron edzettem otthon. Amikor elkezdődött az iskola, akkor ott is folytattam a lehetőségeimhez képest a sportot, és szépen fejlődött a testem” – mesélte Tamás a Győr+ Estében.

2016-ban, a kitartó edzéseknek köszönhetően, a Power Station SE erőemelő szakágának tagja lett, azóta pedig négyszeres magyar bajnok, para-fekvenyomásban Európa-bajnoki hatodik és világkupa hatodik helyezett.

Ezek az eredmények még elképesztőbbek annak fényében, hogyan is zajlik az edzése. „A garázs mellett lényegében egy sufniból alakítottunk ki egy helyiséget, ahol édesanyám segítségével végzem a fekvenyomó gyakorlatokat. Sajnos ez az épület rossz állapotban van, így gyakran megesik, hogy beázik, télen pedig a kintihez hasonló a benti hőmérséklet.”

Tamás eredményei sokakat elképesztenek, többek között a győri Kozicz Balázst is, aki húsüzletének termékeivel már régóta támogatja a fiatal sportoló karrierjét. Most ezt az edzőtermet szeretnék leszigetelni és komfortosabbá tenni, ám ehhez még több segítő kézre és alapanyagra van szükségük.

A Tolna megyei sportoló konkrét célokkal várja a jövő évet, februárban Manchesterben, ezt követően Dubaiban versenyez majd, a küzdelem pedig kvalifikációért zajlik a 2020-as tokiói paralimpiára.

A szakértők szerint erre a jogra Tamásnak minden esélye megvan, bár annak idején még abban sem voltak biztosak az orvosok, hogy valaha teljes értékű életet élhet.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Rádió |