Hirdetés
Női kézilabda-vb

Norvégia negyedszer világbajnok

Fotó: Audi ETO KC
MTI
2021.12.19. 19:45

Az Európa-bajnok Norvégia 29-22-re legyőzte az olimpiai címvédő Franciaországot a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság vasárnapi döntőjében.

Hirdetés

A franciák a hatodik vb-döntőjükön negyedszer veszítettek, a norvégok a nyolcadik fináléjukon negyedszer nyertek.

Eredmény, döntő:
Norvégia-Franciaország 29-22 (12-16)


lövések/gólok: 44/29, illetve 41/22
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 5/4
kiállítások: 6, illetve 8 perc

Hirdetés

Mindkét csapat veretlenül, sőt a franciák százszázalékos mérleggel jutottak a fináléba, ahol a várakozásoknak megfelelően nagy tempóban és magas színvonalon kezdtek. Pontosabb lövéseinek és kevesebb technikai hibájának köszönhetően az olimpiai bajnok egy ötös gólsorozattal hét perc alatt 12-7-re elhúzott. A norvégok időkéréssel és kapuscserével próbálkoztak, majd az egy-egy rossz csere és több szabálytalanság miatt némileg kaotikussá vált a játék, a kiállításokkal tarkított hajrában pedig hatról négy gólra csökkentették a hátrányukat.    

A második félidő elején két és fél perc alatt négyszer talált be az Európa-bajnok, ezzel egyenlített, majd Henny Reistad vezérletével a 36. percben a meccs során először a vezetést is átvette. Meglepően sokat hibáztak ekkor a franciák, ellenfelük viszont egyre jobban védekezett, ezért Olivier Krumbholz szövetségi kapitány két perc alatt kétszer is időt kért. A győriek norvég kapusa, Silje Solberg remekelt a szünet után, erre alapozva csapata húsz perc alatt 14-4-es sorozatot produkált, amivel eldöntötte a finálét. A hajrában kapusa lecserélésével létszámfölényes támadójátékkal próbálkozott Franciaország, de a különbséget nem tudta csökkenteni, és végül meglepően simán, 29-22-re kikapott.    

A mezőny legeredményesebb játékosa Henny Reistad volt hét találattal, Nora Mörk öt góllal zárt.

A Győri Audi ETO KC játékosai közül a norvég Stine Oftedal és Kari Brattset öt-öt, Veronica Kristiansen és a francia Estelle Nze Minko két-két gólt szerzett.    

A mezőny legjobbja Silje Solberg volt, aki 24 francia lövésből 12-t kivédett.

Korábban:
a 3. helyért: Dánia-Spanyolország 35-28 (16-13)

A Győr norvég beállója lett a torna legjobbja

Kari Brattset, a Győri Audi ETO KC és az aranyérmes norvég válogatott beállója lett a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság legjobb játékosa.

A vasárnap este a nemzetközi szövetség honlapján nyilvánosságra hozott álomcsapatba csak az elődöntőbe jutott négy válogatottból kerültek be játékosok.    

Brattset 46 lövésből 38 góllal zárta a tornát. A legjobb kapus a dán Sandra Toft lett, aki 188 lövésből 80-at védett, pedig honfitársa, Althea Reinhardt hatékonyabb volt nála, hiszen 141 kísérletből 71-et hárított.

A világbajnokság álomcsapata:
   
kapus: Sandra Toft (dán)
balszélső: Coralie Lassource (francia)
balátlövő: Henny Reistad (norvég)
irányító: Grace Zaadi (francia)
jobbátlövő: Nora Mörk (norvég)
jobbszélső: Carmen Martín (spanyol)
beálló: Pauletta Foppa (francia)
MVP: Kari Brattset (norvég)
gólkirály: Nathalie Hagman (svéd, 71 gól)

Kapcsolódó témák: #Győri Audi ETO KC | #Helyi sport | #kézilabda |
likeold
a fb oldalunkat