Női kézilabda BL – Az Esbjergé a bronzérem

MTI Fotó: O. Jakócs Péter
2024.06.02. 17:10

A dán Esbjerg szerezte meg a harmadik helyet a női kézilabda Bajnokok Ligájában: a vasárnapi bronzmérkőzésen 37-33-ra nyert a francia Metz ellen a budapesti négyes döntőben.

Eredmény, női Bajnokok Ligája (a 3. helyért):
Team Esbjerg (dán)-Metz HB (francia) 37-33 (18-18)
————————————————-
MVM Dome, v.: William Weijmans, Rick Wolbertus (hollandok)
    lövések/gólok: 51/37, illetve 50/33
    gólok hétméteresből: 9/9, illetve 4/4
    kiállítások: 8, illetve 6 perc

A vasárnapi első találkozó a harmadik helyről döntött az MVM Dome-ban. A Metz két éve már sikerrel vette egyszer az elődöntő veszteseinek helyosztós csatáját, akkor épp az Esbjerget múlta felül. A dán együttes az elmúlt két évben egyaránt a harmadik helyért harcolt idénybeli utolsó BL-találkozóján és mindkétszer alulmaradt. Eddig kilencszer találkoztak a felek, öt metzi és három esbjergi siker mellett egy döntetlen született. A jelenlegi szezon csoportkörében mindkét alkalommal a vendéglátó kerekedett felül: szeptemberben Dániában 29-27-re az Esbjerg, februárban Franciaországban 36-31-re a Metz.

Jól kezdte a Metz a találkozót, az Esbjergben a tavalyi év legjobbjának választott Henny Reistad – aki egy nappal korábban a Győr ellen csupán a második félidőre lendült játékba – a tőle megszokott remek lövőteljesítménnyel kezdett, tíz perc alatt ötször talált be, 8-5-re vezetett ekkor a csapata. Ezt követően a Metz percei következtek, visszavette a vezetést, majd újfent a dán alakulat lépett el három találattal, hogy aztán döntetlennel záródjon a sok játékmegszakítással, köztük két videózással tarkított első félidő. A kapusok egyik oldalon sem parádéztak, öt-öt védésük volt a pihenőig, Reistad tízszer, a túloldalon Alina Grijseels hétszer talált be eddig.

A fordulást követően is folytatódott a kiegyenlített versenyfutás, egyik csapat sem tudott nagyon eltávolodni. Az első félidőben pihentetett Nora Mörk villogott támadásban az Esbjergben. A dán együttes a hajrához közeledve kapuslehozatallal teremtett létszámfölényes helyzetet, a záró tíz percre 30-28-as előnyénél fordult az óra. Kettő volt közte az utolsó öt perchez érkezve is (33-31), a hajrára elfáradni látszó Metznek pedig már nem volt ereje a visszazárkózásra: két negyedik hely után története első bronzérmét szerezte meg az Esbjerg.

A világklasszisát egyaránt igazoló Mörk és Reistad 13-13 gólt vállalt (!), ezzel mindketten megközelítették a négyes döntők rekorderét, Isabelle Gulldént, aki a hétméteresekkel eldőlt 2016-os fináléban – hosszabbítással együtt – 14-szer volt eredményes. Grijseels tízszer talált be. Anna Kristensen hat védéssel vette ki a részét az Esbjerg sikeréből, a Metzben – a nyáron Győrbe igazoló – Hatadou Sako 11 lövést hárított.

A Győr 18 órától lép pályára a fináléban a négyes döntő meglepetéscsapata, a Faluvégi Dorottyát és Háfra Noémit keretében tudó, a térdműtét után gyógyuló Szikora Melindát nélkülöző Bietigheim ellen a hatodik BL-trófeájáért.

Nyitókép: O. Jakócs Péter, belső galéria: Marcali Gábor

Kapcsolódó témák: #Bajnokok Ligája | #Final Four | #kézilabda | #sport |