Nem sikerült a bravúr Törökországban – új igazolást jelentett be a Győr

Győr+ / MTI Fotó: fiba.basketball
2023.11.22. 19:35

Tartalékos összeállításban a török sztárcsapat, a tavalyi Euroliga döntős Mersin otthonában lépett pályára a SERCO UNI Győr a sorozat szerda esti fordulójában.

Tartalékos összeállításban állt fel a SERCO UNI Győr a tavalyi Euroliga-döntős otthonában. Jól kezdtük a találkozót,  a 4. percben 8–5-re vezettünk. A védekezésre láthatóan nagy hangsúlyt fektetett a Győr, külső dobásokra kényszerítettük a törököket, ezek azonban pontatlanok voltak. A negyed közepén így öt pont volt az előnyünk (7–12). Bátran játszottunk, több ízben is növelhettük volna a különbséget, de ilyenkor mi is kihagytuk a lehetőségeinket. A 8. perc elején Dubei szép horogjával először volt hét pont ide (13–20). Jött is az időkérés a vendégek oldaláról, de újabb kosarat mi szereztünk. Az első tíz perc végére ezt az előnyt még sikerült megtoldani, tíz pont fölé kerültünk (15–26).

A második tíz percet a törökök kezdték jobban, hat pontot bő három perc alatt ledolgoztak, Cziczás László időt is kért (26–31). Mindkét oldalon sok lehetőség maradt ki, egy török tripla viszont a negyed közepén beesett, már csak két pont volt az előnyünk, ismét egyperces eligazítást tartott játékosainak Cziczás László. Dombai harcossága után volt eredményes, kellett a kosár. A folytatásban büntetőkkel egyenlített a Mersin (33–33), majd Atas középtávolijával pedig már vezettek is. A nagyszünetben közel volt egymáshoz a két csapat, de a szűk rotáció miatt jól jött a pihenő (39–35).

A harmadik negyedben is jól tartottuk magunkat, de 41–37-nél egy 5–0-ás rohammal elléptek a törökök, akik nagyjából jól is menedzselték ezt az előnyt. A szakasz vége felé elérték a tíz pont különbséget is (56–46), Back két büntetőjével tudtunk kicsit közelebb kerülni.

A zárófelvonásban kicsit „beragadtunk”, a 6–0-ás Mersin-roham után Cziczás László időt kért. Elakadtak a pontszerzésben a csapatok, a holtpontról Slocum révén mi mozdultunk el, de aztán jött egy újabb török rohanás, húsz pontra nőtt a hátrányunk (70–50). Innentől kezdve már leginkább csak az volt a kérdés, sikerül-e szorosabbá tenni a vereséget, vagy még jobban kinyílik az olló. Nem volt egyszerű helyzetben a stáb, hiszen nyilván a vasárnapi, TFSE-MTK elleni mérkőzésre is kellett gondolni, tartalékolni. Nos, a csapat becsületére válik, hogy nagy hajrát nyitott, szorosabbá is tette az eredményt, de a házigazda sikerét már nem tudta kétségessé tenni.

Cukurova Basketbol Mersin–SERCO UNI Győr 75–63 (15–26, 24–9, 17–13, 19–15)

Mersin, női Euroliga-mérkőzés, B csoport, 6. forduló. V.: Mendoza (spanyol), Stan (román), Zanev (bolgár).

Cukurova Basketbol Mersin: CORNELIUS 8, IAGUPOVA 16/9, Yaya, WILLIAMS 14, Kiss V. 5/3. Cs.: Gulcan 2, Studer 2, MABREY 20/12, Atas 6, Epoupa 2, Yalcin. Edző: Osman Olcay Orak.

SERCO UNI Győr: Slocum 5/3, DUBEI 13/3, Bach 11, TÖRÖK Á. 11/3, GOREE 11/9. Cs.: Dombai 10, Hegedűs 2. Edző: Cziczás László.

“Volt egy pillanat a mersini csarnokban, amikor a magyar válogatott kvázi kezdő ötöse volt a kezdőkörben, ez jó érzés és szerintem büszkék lehetünk rá, hogy egy ilyen európai sztárcsapatban két honfitársunk játszik. Emellett arra is büszkék lehetünk, hogy gyakorlatilag magyar válogatott játékosok vezérletével egy ilyen csapat ellen fel tudtuk venni a versenyt” – mondta a Kossuth Rádiónak a mérkőzést követően Fűzy András győri klubelnök, aki azt is elárulta, hogy Ruff-Nagy, illetve Anigwe sérülése sem súlyos, utóbbinál rosszabbra számítottak, de Fűzy elmondása szerint az orvosi vizsgálatok során kiderült, sem porc-, sem szalagsérülés nem történt. Millernek azonban porcszakadása volt, ezért meg kellett őt műteni az Egyesült Államokban, felépülése pedig várhatóan hat hetet fog igénybe venni.  

“Nem tétlenkedtünk a szünetben, így a hétvégén érkezik hozzánk egy újabb játékos. A Minnesotától kaptunk segítséget, egy csapattársa a Diamond Millernek. Bridget Carleton kanadai válogatott, tavaly a Salamancában játszott” – jelentette be a Győr elnöke, majd hozzátette, az újonc opciós szerződése Miller visszatéréséig szól.

Cziczás László: – Egy vereség után nem lehet elégedett egy edző, de összességében úgy gondolom, a fő célt, hogy az utolsó leheletünkig küzdjünk, azt megvalósítottuk, ebben nagyot léptünk előre. Bitangerős csapat ellen volt tartásunk, voltak nagyon jó dolgaink, hibánk is persze, de tudtunk fejlődni sok elemben.

Török Ágnes: – Büszke vagyok a csapatra, a sok probléma ismeretében ez több volt, mint tisztes helytállás. Óriási szívvel küzdöttünk, mindeki kiadott mindent magából. Persze a Mersinnél voltak olyan extra megoldások, mely a javukra döntötte el a meccset, de azt gondolom, ahogyan vezetőedzőnk, Cziczás Laci is elmondta az öltözőben, erre tudunk építeni, erőt meríteni. Ez a teljesítmény lendületet és magabiztosságot kell hogy adjon a TFSE elleni mérkőzésre

Kapcsolódó témák: #euroliga | #női kosárlabda | #SERCO UNI Győr |