Ukido

Mozgásfejlesztés a győri óvodákban

Fotó: Marcali Gábor
Szabó Csilla
2020.08.16. 09:30

Szeptember közepétől a győri önkormányzati óvodákban minden kisgyermek megismerkedhet az ukidóval. A 4–6 éveseket játszva fejlesztő mozgásforma a következő években a városi sportszakosztályok utánpótlás-nevelésében is jelentős szerepet kaphat.

Kovács János, 4 danos judomester, a Vital Judo Klub vezetőedzője 4–6 éves óvodásoknak kidolgozott egy fejlesztő mozgásformát. Az ukido szeptember közepétől minden győri önkormányzat által fenntartott óvodába is eljut, az úttörő kezdeményezés rendszeres testmozgást biztosít, továbbá különleges módszerekkel fejleszti az iskolaérettség előtt álló gyermekek fizikai és mentális képességeit. A hiánypótló, korosztályspecifikus negyven perces „edzések” lényege, hogy játékokkal a mozgás örömét adja majd heti egyszer a 4-6 éveseknek úgy, hogy közben csapatban dolgoznak, egymástól is tanulnak, szocializálódnak.

Győr felvette programjába ezt a mozgásfejlesztési módszert, amelyet az óvodákban is tudunk biztosítani – mondta Kovács János. – Az ukido jelmondata a játszva fejlesztés, hiszen ez a korosztály még nem alkalmas a monoton, edzés jellegű foglalkozásokra. Ahol az óvodákban adottak a feltételek, ott helyben tartják az edzők az órákat, ahol még nem, a csoportokat az Olimpiai Sportparkba szállítják, az utazást az önkormányzat biztosítja. Előzetesen minden szülőt megkérdeztünk, támogatják-e a kezdeményezést, a visszajelzés 100 százalékban egyetértő volt. A győri szakosztályok edzői is elsajátíthatják az ukidoképzést, és azt a későbbiekben az utánpótlás-nevelésben is kamatoztathatják” – fejtette ki.

Papp Oszkár, a Győri Atlétika Club elnöke szerint az ukido abban is lehetőséget rejt, hogy a foglalkozásokon az edzők felmérjék és a szülőknek jelezzék, milyen erősségük van a mozgásban a gyermekeknek, amelyet a későbbi sportágválasztásában kamatoztathatnak.