Minden korosztályban a legjobbak között az ETO kézilabdás lányai

Nagy Roland Fotó: gyorietokc.hu
2023.07.10. 07:49

Az Audi ETO KC nem csak felnőtt női kézilabdacsapatával ér el sikereket, a klub utánpótlásbázisa is eredményesen működik. Szinte nincs olyan élvonalbeli együttes, amelyben ne szerepelne győri nevelésű fiatal, de többen bemutatkozhattak a tehetségek közül a zöld-fehérek sztárokat felvonultató keretében is.

A fő cél persze az utóbbi, vagyis hogy minél több olyan kézilabdázó játsszon az Audi ETO-ban, aki a klubnál nevelkedett. A közelmúlt sikereiről, a tervekről Kun Attila, a Győri ETO Akadémia szakmai igazgatója beszélt a Győr+ Rádióban.

„Az Audi ETO-nál két részből áll az utánpótlásbázis. Az egyik a 8 évesektől a 14 évesekig tartó korosztályokat foglalja magába, a másik pedig a 15 évesek és a nálunk idősebbeké. Utóbbiak már az akadémiai képzéshez tartoznak. Az akadémián ebben az évben hetvenöt játékosunk volt, az alatta lévő korosztályokban pedig háromszáznegyven gyerekünk vett részt a különböző bajnokságokban” – kezdte a beszélgetést Kun Attila. Magyarországon 2020-ban négy kiemelt akadémia kezdte el működését, a győri mellett a debreceni, a ferencvárosi, valamint a NEKA akadémiája. Az ebben a rendszerben ma Magyarországon kézilabdázó lányok negyedét az ETO adja.

„Itt már egy teljes szakmai stáb dolgozik a fiatalokkal, vannak erőnléti edzők, fizikoterapeuta, gyógytornász, vezetőedző és másodedző is, többet edzenek a játékosok, mint az alacsonyabb korosztályokban, figyelünk az étkezésükre, és kiemelten a taktikai felkészítésre is. Az akadémiai bajnokságban már csak klubonként egy csapat van, míg az alatta lévő korosztályokban több. Az utánpótlásképzés feladata és célja, hogy felépítsünk egy piramist, aminek tetején legyen 2-3 játékos, akik a felnőttek közé bekerülnek. Ez történt legutóbb Farkas Júliával is, aki nálunk ismerkedett meg a kézilabdával, és eljutott a csúcsig. Reméljük, hogy az új vezetőedző is számít majd a legtehetségesebb akadémistákra” – tette hozzá a szakmai igazgató.

Az ETO sikeres évet zárt a korosztályos bajnokságokban, hiszen minden gyerek nyakába érem került. A klub csapatai hat fronton versenyeztek, Kun Attila pedig arra a legbüszkébb, hogy az akadémiák között bajnoki címet szerzett az ETO. A zöld-fehérek U17-es, valamint az NB II.-es felnőttegyüttese bronzérmes lett, az U19-es ifibajnokság harmadosztályban – a három-négy évvel idősebbek között – szintén bronzérmet ünnepelhetett a klub, az U15-ös együttes pedig a saját kiemelt bajnokságában második lett.

„Példaképek vesznek körül bennünket. Az ország más akadémiáiról érkezők szentélynek tekintik az Audi Arénát, mert itt tényleg testközelből figyelhetik a sztárokat. Erre máshol az országban nincs lehetőség. Görbicz Anita elnök asszony is naponta foglalkozik a fiatalokkal. Ebben az évben 12 akadémistánk szerepelt a válogatottakban. Akkor lennék igazán elégedett, ha közülük ketten-hárman eljutnának a felnőttválogatottig”– zárta a beszélgetést Kun Attila.

Kapcsolódó témák: #Audi ETO KC | #kézilabda | #utánpótlás |