Tokió2020

Milák győzhet, éremesély több sportágban – szerdai előzetes

Fotó: MTI/AP/John Minchillo
mti
2021.07.27. 18:47

Az esélyek alapján erős napjuk lehet a magyaroknak szerdán, amikor 200 méter pillangón döntőt úszik Milák Kristóf, a vívóknál pástra lép a férfi kardcsapat, cselgáncsban pedig tatamira Tóth Krisztián.

A világcsúcstartó és világbajnok Milák az előfutamból és az elődöntőből is a legjobb idővel lépett tovább, jelentős előnnyel a vetélytársaihoz képest. Ugyancsak döntős Kenderesi Tamás, aki az ötödik idővel került a legjobb nyolc közé.

A szerdai finálés programban még egy magyarért lehet majd szorítani, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka úszik 200 méter vegyesen, és bár ő a szám címvédője, illetve világcsúcstartója, az elődöntő alapján most vélhetően már az éremért is nagyon meg kell majd küzdenie. (Hosszú a 200 pillangótól visszalépett.)

Férfi kardban Szilágyi Áron szombaton ismét megvédte címét, így már háromszoros olimpiai bajnokként lép pástra a 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes Szatmári Andrással és a 2009-ben vb-bronzérmes Decsi Tamással együtt. Csereként Gémesi Csanádot lehet beállítani – aki egyébként rendszerint az alapcsapat tagja -, visszacserére viszont már nem lesz lehetőség.

A férfi kardozók esélyesként szerepelnek majd, mivel az elmúlt évek világbajnokságain rendre érmet szereztek, 2016-ban, 2017-ben és 2019-ben ezüstöt, 2018-ban bronzot. Legutóbb, a két évvel ezelőtti budapesti vb-n ráadásul mindössze egyetlen tussal maradtak alul a döntőben az akkor sorozatban a harmadik vb-címüket begyűjtő dél-koreaiakkal szemben. A magyarok az amerikaiakkal kezdenek, és győzelem esetén az olasz-iráni párharc továbbjutójával küzdhetnének meg a döntőért, ahova a másik ágról a dél-koreaiak, illetve az oroszok vagy a németek juthatnak be. A magyar férfi kardválogatott legutóbb 25 éve, Atlantában nyert érmet – ezüstöt – olimpián.

Szerdán küzdhet dobogóért Tóth Krisztián is, aki a 2014-es cseljabinszki ezüstje után, idén bronzérmet nyert a budapesti világbajnokságon. A 90 kilogrammos súlycsoport magyar indulója a menekültek csapatát képviselő Popole Misenga ellen kezd a 32 között és továbbjutása esetén valószínűleg a 2019-ben vb-második japán Mukai Soicsiro vár rá.

A női vízilabda-válogatott az oroszok elleni döntetlent követően a címvédő és most is első számú esélyesként számon tartott amerikaiakkal mérkőzik meg.

Finndingiben – a második helyen álló – Berecz Zsomborral és női szörfben Cholnoky Sárával a mezőnyben folytatódnak a küzdelmek, illetve lőállásba áll a kieséses szakaszban az íjász Balogh Mátyás.

Kapcsolódó témák: #Magyarock | #Tokió2020 |