Mentőöv az úszóknak

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2022.10.15. 08:31

„Szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen körülmények között edzhetünk a nehéz időkben is. A legfontosabb a folyamatosság, egy úszóversenyzőnek a minimális kihagyás is megbosszulja magát. Győrben az elmúlt években kialakult egy közösség, ez az egyesület óriási érték, vigyáznunk kell rá, mert ha szétesik, megint tíz év kell, hogy újra felépítsük” – nyilatkozta a Győr+ Médiának Jakabos Zsuzsanna, aki a nyári római Európa-bajnokságon megszerezte karrierje huszonkettedik és huszonharmadik kontinensbajnoki érmét is, az évet pedig egy jó világbajnoki szerepléssel akarja megkoronázni.

Győr, csakúgy mint a hozzá hasonló magyar nagyvárosok, nehéz helyzetbe került az energiaválság következtében. Bizonyos intézmények bezárása, vagy működésének korlátozása elengedhetetlen ahhoz, hogy maradjon elegendő pénz a kötelező feladatok színvonalas ellátására, a bölcsődék, az óvodák, a bentlakásos szociális intézmények, s a közszolgáltatások működtetésére. A nagyvárosok kénytelenek a kulturális és sportlétesítmények részleges, átmeneti bezárására, mert a fűtés és a világítás rengetegbe kerül. Székesfehérváron a futballstadionban sem játszanak mérkőzéseket este.

Győr intézkedési tervet készített a takarékosságra. Az uszodák sorsáról is dönteni kellett. A Magyar Vilmos Uszoda medencéje kilyukadt, befoltozták, és miután újra elengedte a vizet, azt egyszerűen bevezették a Dunába, a fürdőmedencét meg folyamatosan utántöltötték. Ilyen körülmények között természetesen energiaválság nélkül sem működhetett volna tovább, most végzik el a javítási, karbantartási munkálatokat” – mondta el dr. Dézsi Csaba András polgármester. Hozzátette: „Nagy dilemma volt, hogy az Aqua uszodát miként próbáljuk megmenteni. Kiemelten fontosnak tartjuk a gyerekek, betegek, idősebbek úszási lehetőségeit, de sajnos a teljes nyitvatartás csődbe vihette volna a várost. Áldozatot vállaltunk, s a remek eredményeket elért úszóinknak megteremtettük a folyamatos edzés lehetőségét. Tettük ezt annak ellenére, hogy a fővárosi s az állami tulajdonban lévő uszodák hozzánk képest igen jelentős támogatásban részesülnek. Mi a szektorsemleges finanszírozást tartanánk igazságosnak, s mindent megteszünk azért, hogy a lehető leghamarabb a nagyközönség előtt is megnyissuk az uszodát. Sajnos a következő hónapokban ez valószínűleg nem történik meg, hiszen meg kell őrizni a város pénzügyi biztonságát.

A Győri Úszó SE sportolói nemcsak helytállnak, hanem sikeresen szerepelnek országos és nemzetközi szinten egyaránt. A győri műhelyben felnőtt több olyan úszó is, akik korosztályuk legjobbjai közé tartoznak Magyarországon, a felnőttek világversenyein pedig szinte mindig találkozhatunk győri úszó nevével a döntősök, érmesek között.

Minden magyar városban fenyeget az uszodabezárás réme, nagyon fontos hogy az eddig elért eredményeinket meg tudjuk védeni. Egy versenyúszó hetente 20-30 órát is edz, versenyez, egy szezonban így pár hét kihagyás is végzetes lehet. Vidéki egyesületként ritka bravúrt hajtottunk végre, nagyrészt saját nevelésű fiatalokra támaszkodva tudunk borsot törni a „nagyok”, a kiemelt fővárosi egyesületek orra alá– fogalmazott Petrov Árpád, a Győri Úszó SE vezetőedzője.

Győrtől óriási lehetőséget kaptam, amikor Szerbiából Magyarországra jöttem, sokat köszönhetek a városnak, a klubomnak, befogadtak, kiváló szakmai hátteret biztosítottak. Évek óta győriként számítanak rám a válogatottban, én pedig büszke vagyok arra, hogy a várost is képviselhetem. A korábbi eredményeim után elvárom saját magamtól a jó eredményt a világbajnokságon. Nem ismerjük azokat a körülményeket, hogy ki hogyan tudott felkészülni a vb-re, nehéz jósolni, és decemberig is történhet még bármi. A mi felkészülésünk a nehézségek ellenére is a megfelelő ütemben zajlik – mondta a világcsúcstartó sprinter, Szabó Szebasztián.

Kapcsolódó témák: #energiatakarékosság | #Győri Úszó SE |