Maratonfutásra készül Priskin Tamás

Pécskai István Fotó: Mekliz Fotó
2023.05.31. 10:30

Sikerekben gazdag, 20 éven át tartó pályafutására lehet büszke Priskin Tamás, 63-szoros magyar válogatott labdarúgó, aki a Csákvár ellen az utolsó mérkőzését játszotta az ETO-ban. A 36 esztendős futballista a Győr+ Reggeliben elmondta, visszavonul, ha csak nem érkezik visszautasíthatatlan ajánlat érte, valamelyik arab országból vagy Kínából.

,,Sokan feltették az elmúlt napokban a kérdést, mi lesz velem, hiszen nem volt egyértelmű, hogy folytatódik-e a karrierem. Az ETO-ban kezdtem, és ott is fejeztem be a pályafutásomat. Jelen pillanatban úgy érzem, hogy itt a vége, ha csak nem érkezik visszautasíthatatlan ajánlat valamelyik arab országból vagy Kínából” – fogalmazott Priskin.

Nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy fél év múlva megkeresés érkezik iránta, éppen ezért edzésben marad.

,,Fitten tartom magam. Közel áll hozzám a sport, az egész életemet a futball töltötte ki. Konditerembe járok, imádok futni a szabadban, ezt nem szeretném befejezni. A futballon kívül pedig célom eljutni arra a szintre, hogy lefussam a maratont” – jelentette ki Priskin Tamás a Győr+ Reggeliben.

Hozzátette, nincs hiányérzete a pályafutásával kapcsolatban. Azt persze sajnálja, hogy az elmúlt években nem sikerült kivívnia az ETO-val a feljutást az élvonalba.

,,Az elmúlt szezon elején hosszabbítottam szerződést, amelyben benne is volt, ha feljutunk az NB I-be, még maradok egy évet a csapatnál. Sajnos nem sikerült, de bízom benne, hogy az ETO minél előbb nélkülem is kivívja a feljutást – jegyezte meg a focista.

Remekül érzi magát, szeretne minél több időt tölteni a családjával, az elmúlt 20 évben ugyanis szinte minden hétvégéje a futballról szólt. Nemrégiben egy vállalkozásba is belekezdett, sportolóknak segít a pályán kívüli teendőik ellátásban, ha például orvosi vizsgálatra van szüksége valakinek. Ha visszagondol a karrierjére, számtalan felejthetetlen emlék jut az eszébe.

,,Az első válogatott mérkőzésemet kedvenc külföldi csapatom, a Real Madrid ellen játszhattam. Fantasztikus élmény volt testközelből figyelni például Zidane-t és a brazil Ronaldót, akinek lehetetlen volt leutánozni a biciklicselét” – emlékezett vissza Priskin.

2015-ben a norvégok elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn szerezte pályafutása legemlékezetesebb gólját. Az a találat nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar válogatott 44 év után ismét kijutott a kontinenstornára.

,,Akárhányszor beszélek arról a gólról, mindig kiráz a hideg. A múltból nem lehet megélni, de visszaemlékezni rá nagyon jó érzés. Az a gyönyörű gól különleges helyet foglal el a szívemben. Ami pedig a 2016-os Eb-n történt, az tényleg pályafutásom csúcsa volt. Legyőztük az osztrákokat, és csoportgyőztesként jutottunk a nyolcaddöntőbe. De jó visszagondolni az Angliában eltöltött időszakomra is. Az Ipswichben győztes gólt szereztem az Arsenal ellen, és a Watfordban is voltak emlékezetes találataim. Mindkét klubtól írtak, hogy szóljak, ha Angliába utazom a meccsükre, mert előtte szeretnének köszönteni a pályán” – mondta Priskin Tamás.

A focista elmondta, az ETO-nál az elmúlt időszakban fiatal játékosok voltak a csapattársai, akik felnéztek rá, és elfogadták a tanácsait. Priskinnek rangidősként mentorszerepe volt, és többek között, a ma már a holland, AZ Alkmaarban remeklő Kerkez Milosnak is rengeteget segített.

,,Örülök, hogy tudtam őt támogatni, az pedig rendkívül jólesik, hogy az édesapjával bármikor nyilatkoznak, megemlítik, hogy sokat segítettem neki. Forrófejű volt, amikor az ETO-hoz került, voltak fegyelmezési problémák vele kapcsolatban, de végül ezeket sikerült megoldani. Bízom benne, hogy a győri fiatalok közül többen követik majd Milos példáját” – nyilatkozta Priskin, aki nagyon szurkol a magyar válogatottnak, amely Kerkez Milossal azért küzd, hogy zsinórban harmadik alkalommal is Eb-szereplő legyen.

Priskin szerint a nemzeti csapat a legjobb kezekben van Marco Rossi szövetségi kapitánynál, s bízik benne, még sokáig irányítja az olasz mester a válogatottat.

Kapcsolódó témák: #ETO | #labdarúgás |