Máig felfoghatatlan: 20 éve hunyt el Fehér Miklós

Pécskai István Fotó: eto.hu
2024.01.25. 13:22

Napra pontosan 20 évvel ezelőtt hunyt el Fehér Miklós, az ETO és a portugál Benfica legendája. A 21. század elején a magyar labdarúgás talán legnagyobb tehetségének tartott játékosa mindössze 24 évesen vesztette életét, teljesen váratlanul esett össze egy portugál bajnokin.

Győrben és Portugáliában azóta minden évben megemlékeznek róla. Halála után nem sokkal a Benfica visszavonultatta a 29-es számú mezét. A portugál csapat stadionjában, az Estadio da Luzban később mellszobrot kapott. Győrben az ő nevét viseli a futballakadémia.

Portugáliában a Benfica mellett a Porto, a Salgueiros és a Braga színeiben is megmutatta kivételes tehetségét és gólérzékenységét. 66 portugál bajnokin 23 alkalommal volt eredményes. A magyar válogatottban 25 mérkőzésen léphetett pályára, legemlékezetesebb találkozóján, a litvánokkal szemben 6-1-re megnyert Eb-selejtezőn triplázni tudott.

Fehér Miklós az egyik legnagyobb futballsztárunk volt akkoriban. Mindig nagy örömmel jött haza a válogatotthoz. Nemcsak remek labdarúgó volt, hanem nagyszerű közösségi ember is, mindenki kedvelte őt. Az edzéseken keményen dolgozott, a pályán pedig mindent megtett a győzelemért. Nagyon megrendített bennünket a halála. Nekünk kötelességünk ápolni az emlékét, és foglalkoznunk kell vele, nemcsak a szomorú évfordulókon. Fehér Miki igazi példakép, akire a mai akadémisták is nyugodt szívvel felnézhetnek” – nyilatkozta a Puskás Intézetnek Gellei Imre, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, akinek a kezei alatt Fehér Miklós is szerepelt címeres mezben.

Kapcsolódó témák: #gyász | #labdarúgás |