Ismerős edzőpartnerek a felkelő nap országából

Magyar-japán földharc a tatamin

Fotó: MekliZ Fotóstúdió
Szabó Csilla
2019.12.16. 10:26

A Magyar Dzsúdószövetség szervezésében Magyarország színeit képviselte augusztusban japán edzőtáborban a Vitál Judo Klub, akik most vendéglátóként Győrben fogadták a Tokió melletti tartományi központ, Maebashi városának fiatal júdósait.

A japán edzőtáborból nyár végén 12 gyermek és 3 masters versenyző tért haza életre szóló élményekkel, az ott tanult technikákat hasznosítva a hazai mérkőzéseken elért érmek sokasága bizonyítja a látogatás eredményességét. A Vitál Judó Klub vezetője, Kovács János edző visszaemlékezett, hogy már az augusztusi hazaérkezés után tervezték, még idén viszontlátogatásra hívják a Tokió melletti tartományi központ, Maebashi városának judósait, hogy tovább csiszolhassák tudásukat a tatamin a fiatal versenyzők. Most a japán sportolóknak nyílt lehetőségük, hogy a győri Olimpiai Sportparkban finomítsák technikájukat a magyar edzőpartnerekkel.

Kovács János szerint ismét nagy lehetőség volt minden judósnak a több partnerrel vívott álló és földharc a közös edzésen, ahol a Vitál Judó Klub versenyzői mellett a GYAC sportolói is részt vettek, de érkeztek fiatal és felnőtt versenyzők Ausztriából és Zircről is, hogy megismerjék a japánok módszereit, technikáit.

A japán csapatban a fiúk mellett a női utánpótlás versenyzői jöttek el hazánkba az edzőikkel, a győri programok után Békéscsabára indulnak, ahol a magyar válogatottal küzdenek meg. „Jó volt látni, ahogy a két ország sportolói már ismerősként köszöntötték egymást az érkezéskor” –  mondta Kovács János edző, aki érzékeltette a háromnapos győri tartózkodás sokszínűségét is. „A közös edzés mellett lehetőséget kínáltunk, hogy a magyar kultúrába és gasztronómiába is belekóstoljanak a sportolók, voltunk Pannonhalmán, megmutattuk nekik a tengerünket, a Balatont, Sümegen várjátékot láthattak, érdekes volt számukra a Mecsér melletti Rigópusztán a lovaskocsikázás, és állatsimogató. De igazán különleges élményt kaptak elmondásuk szerint a győri adventi vásárban, a karácsonyi készülődés megismerésével bepillantást nyerhettek a kereszténység ünnepébe.” – sorolta a látnivalókat Kovács János.

Matsumoto Kunio, a japán Maebashi csapat vezetője éppen egy japán-magyar nyelvkönyvet tett le maga mellé miután magyarul üdvözölte az újságírót is. Amikor arról kérdeztük, mi hatott rá legjobban az itt tartózkodása alatt, a magyar vendégszeretetet dicsérte és a lehetőséget, hogy barátságok születhetnek a találkozások alkalmából. „Ahogy velem is megtörtént annak idején, 1995 óta van egy magyar judós barátom Budapesten, tanulgatom a nyelvet, ami nem is olyan egyszerű, azért, hogy könnyebben értsük egymást” – idézte fel mosolyogva a 70 éves japán csapatvezető, aki 12 évesen kezdett judózni, és a mai napig is beáll a versenyzők közé edzeni, igaz már jóval ritkábban, mint fiatalabb korában. A magyar gasztronómiáról őszinte elismeréssel beszélt, ahogy fogalmazott: az ételek fantasztikusan finomak. És ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az evőpálcikákhoz szokott fiatalok jóízűen ettek meg minden számukra még eddig ismeretlen magyaros finomságot, igaz többnyire kézzel és szusialakzatot formázva minden falatból. Az étkezések végén az üres tányérok bizonyították, hogy a csapatvezető nem csak saját, de tanítványai véleményét is tolmácsolta.

A közös edzésen gyors küzdelmeket is láthattunk, amellyel lehetőség nyílt, hogy a versenyzők minél több partnerrel próbálhassák ki a tudásukat és még azt is tanulhatták, hogy a legoptimálisabb erőt adják be a küzdelmekbe. „A judó több mint sport, a judó életforma, amely megtanít legyőzni önmagunkat, az ellenfelünket, megtanít a befektetett munka és az ellenfél tiszteletére, a győzelmen túl a vereség érzésének megéléséhez és feldolgozásához is segítséget ad. „Japánban a judó oktatása benne van az alapképzésben, amitől az életük része lesz. Mi tanuljuk ezt az életformát, és van még tanulnivalónk” – összegezte Kovács János edző.

Kapcsolódó témák: #judo |