Hirdetés
Isten éltesse Keleti Ágnest!

Ma 101 éves a legidősebb magyar olimpiai bajnok

Fotó: Wikipédia.org
Győr+
2022.01.09. 10:37

Páratan sportolói pályafutása során öt olimpiai bajnoki címet szerzett a ma 101 éves Keleti Ágnes.

Hirdetés

1952-ben Helsinkiben talajon, 1956-ban Melbourne-ben talajon, felemás korláton, gerendán és a kéziszer csapatban aranyat nyert tornásznő drámai fordulatokban bővelkedő életutat járt be.

Már 1938-ban meghívták a válogatott keretbe és 1940-ben nyerte első bajnoki címét. Ezt követve a megkülönböztető törvények kényszerpihenőre kárhoztatták. A háborús években álnéven bujkált a fővárosban. Csak 1945-ben versenyezhetett ismét. Londonban a verseny előtti utolsó edzésen megsérült. Helsinkiben lehetett először olimpiai résztvevő,, majd Melbourne-ben már 35 évesen jutott pályafutása csúcsára, bár csalódás is érte,. mindössze három tizeddel szorult a második helyre az egyéni összetett versenyben.

Hirdetés
Fotó: Magyar Torna Szövetség

Melbourne-ből nem tért haza. Előbb Ausztráliában élt, majd Izraelben telepedett le, ahol a Testnevelési Főiskolán tanított, a válogatott edzője volt, később fiatalokkal foglalkozott. Minden idők legeredményesebb magyar tornásznőjének nevéhez 46 hazai bajnoki cím fűződik.

Fotó: olimpia.hu

Az 1983-ban Budapesten rendezett világbajnokság idején látogatott újra haza. A kilencvenes évek vége óta kettős állampolgár.

Több kitüntetésben részesült. Állandó látogatója az Olimpiai Bajnokok Klubja eseményeinek, részt vett Helsinkiben és Melbourneben, az olimpiai játékok ötven éves jubileumára rendezett ünnepségeken. Legutóbb 2010 őszén járt itthon, amikor a Melbourneben győztes kéziszer csapat versenyzői ( Bodó Andrea, Keleti Ágnes, Kertész Alice,  Köteles Erzsébet, Tass Olga) találkoztak, egyedül Korondi Margit hiányzott.

 “Egy olimpiai bajnok három élete” – címmel jelent meg önéletrajzi kötete, amelyben rendkívüli őszinteséggel tárja fel életútját.

Az olympics.com tavaly, a 100. születésnapján videóval tisztelgett a legendás sportoló előtt, amelyen a legfiatalabb olimpikonnal láthatjuk a legidősebb élő olimpiai bajnokot.

Forrás: olimpia.hu

Kapcsolódó témák: #olimpia | #sport |
likeold
a fb oldalunkat