VB 2022

Nyertek a lengyelek, Lewandowski megszerezte első vébé gólját

MTI Fotó: Facebook/FIFA World Cup
2022.11.26. 16:06

A lengyel válogatott 2-0-ra legyőzte a szaúd-arábiai csapatot a katari labdarúgó-világbajnokság a C csoportjában, a csoportkör második fordulójának szombati játéknapján.

Hirdetés

A lengyelek ezzel négypontosak, az első körben ugyanis Mexikóval döntetlent játszottak. A közép-amerikai együttes 20 órától a szaúdiaktól kedden vereséget szenvedő argentinokkal csap össze.

  Eredmény:
 C csoport, 2. forduló:
Lengyelország – Szaúd-Arábia 2-0 (1-0)

al-Rajjan, Egyetemvárosi Stadion, 44 259 néző, v.: Wilton Sampaio (brazil)
gólszerzők: Zielinski (39.), Lewandowski (82.)
sárga lap: Kiwior (15.), Cash (16.), Milik (19.), illetve al-Malki (20.), al-Amri (45+4.)

Lengyelország:
Wojciech Szczesny – Matty Cash, Kamil Glik, Jakub Kiwior, Bartosz Bereszynski – Grzegorz Krychowiak, Krystian Bielik – Arkadiusz Milik (Krzysztof Piatek, 71.), Piotr Zielinski (Jakub Kaminski, 63.), Przemyslaw Frankowski – Robert Lewandowski

Szaúd-Arábia: 
Mohamed al-Ovajsz – Szaud Abdulhamid, Abdudelah al-Amri, Ali al-Bulaihi, Mohammed al-Burajk (Szultan al-Ganam, 65.) – Szami al-Nadzsej (Navaf al-Abid, a szünetben, Hattan Bahebri, 95.), Abdulelah al-Malki (Abdulrahman Alobud, 85.), Mohamed Kanno – Firasz al-Buraikan, Szaleh al-Sehri (Nasszer al-Davszari, 85.), Szalem al-Davszari

 I. félidő:
39. perc: Egy gyors lengyel akció végén Cash bedását Lewandowski nem tudta belőni, de kisodródva, az alapvonaltól a második hullámban érkező Zielinski elé tálalt, aki hat méterről, nagy erővel a rövid felső sarokba lőtt (1-0).

 II. félidő:
 
82. perc: al-Malki vétett el a saját tizenhatosa előterében egy átadást, Lewandowski lecsapott a labdára és a kimozduló kapus mellett higgadtan gurított a hálóba (2-0).

    Az első körben az argentinok felett diadalmaskodó szaúdiak jól kezdtek, a 13. percben Szczesnynek bravúrra volt szüksége ahhoz, hogy megőrizze kapuját a góltól. A lengyelek sokáig nem találtak rést a szervezetten és bátran játszó ázsiaiak védelmén, de mivel a szaúdiak lendülete is alábbhagyott, a játékrész második fele jobbára mezőnyjátékkal telt. Az európai együttes aztán egy kapuskirúgást követően két passzból eljutott a szaúdiak kapujáig, és Zielinski révén első helyzetét gólra váltva – némileg váratlanul – előnybe került.

A szaúdiak a Bielik szabálytalansága miatt, videózás után megítélt tizenegyessel szinte azonnal egyenlíthettek volna, de Szalem al-Davszari jobbra tartó lapos lövését Szczesny kivédte, majd al-Burajk ismétlését is nagy bravúrral kapu fölé ütötte.

A fordulás után az ázsiai együttes nagy erőket mozgósított az egyenlítés érdekében, sokszor egészpályás letámadással nehezítette meg a lengyelek labdakihozatalát, de a gólhelyzetei rendre kimaradtak. A túloldalon Milik fejjel a felső, Lewandowski térddel a bal oldali kapufát találta el, és bár a szaúdiaknak is voltak még gólszerzési lehetőségeik, az első világbajnoki gólját megszerző Lewandowski a hajrában egy hatalmas védelmi hibát kihasználva eldöntötte a három pont sorsát.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #foci | #labdarúgás | #vb2022 |